АкцентБългария

Ограничаване на зърнопроизводителите за сметка на зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство

Най-вероятно войната няма да спре – ще има паузи и поемане на въздух, докато машината се превъоръжи. Русия е обявила войната като цивилизационна – срещу загниващата цивилизация – и витае усещането за падането на Рим и Великото преселение на народите. Московията не е Киевска Рус, тя произлиза от Златната орда на татарите, така че едва ли бойните действия ще спрат. Единственият вариант войната да спре е Украйна да спечели, а Русия да не спечели нищо като нападател. България не може да не участва, дори и косвено, защото е част от разклонените вериги на добавена стойност в ЕС и не само. Няма как да се възстановява украинската икономика без българско присъствие. Европейският пазар е сложен и самото възстановяване на Украйна ще представлява още по-тясната ѝ интеграция в пазара на ЕС. В това отношение пътечката ни по пътя към Европа може да е от полза за украинците, коментира в студиото на Алтернативата д-р Георги Ганев, депутат от ДБ в 48 НС и редактор на превода на „Социализмът“ от Лудвиг фон Мизес, изд. „Мак“.
Досега откъм военна помощ България не беше активна, но от самото начало участва с хуманитарна и друг вид помощ. Към нас би имало благосклонно отношение не само поради близост, но и поради способността на доста българи да проявяват разбиране за ситуацията. Много пъти обаче сме ставали свидетели как българите не успяват да оползотворят съществуващи възможности.
Сценарият на изпадане не може да бъде отписан като невъзможен, но последните години България върви по-скоро към оставане в цивилизацията. Тенденцията е от протестите 2013-14 г. насам. Има процеси и в обратна посока, но с времето желаещите да отклонят България от подобен избор постепенно отслабват, а бройката на прозападно ориентираните в обществото ни се увеличава. По-скоро съм оптимист, но не мога да изключа срив в посока далеч от тая цивилизация.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Комплексно ИТ секторът ще се развива още по-добре от сега. В момента той наброява ок. 130 хил. души, които като нищо биха се увеличили, особено ако се развива образователна, професионална и житейска инфраструктура. Украйна е място, което може да даде сериозен ресурс в това отношение.
Държавната политика в земеделието трябва да се промени – да спре да привилегирова зърнопроизводителите и да обърне внимание към зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство. Голямо предимство е, че земята ни е относително слабо замърсена и можем да се позиционираме като производител на чиста и неманипулирана храна. Има и ниша за свободно отглеждане на прасета и други животни, но правителството тенденциозно затормозява подобна политика.
В момента съществуват идеологически тежнения в посока промяна на данъчната система и то в прогресиране на подоходните данъци. Сред основните двигатели на ПП определено има застъпване на подобен вид идеология и това предстои да се сложи на дневен ред. Възниква въпросът дали няма да се намери мнозинство, което да приеме нещо в тази посока. Ще е трудно, защото плоският данък у нас е статукво и хората си го харесват. Приходите в хазната сочат, че по доходни групи от ДОД, 10%-ния плосък данък, неравенството е по-голямо отколкото неравенството в доходите.


Редица демографски показатели постепенно стават по-малко лоши. Връзката с повишаването на жизнения стандарт е неизбежна. По данни на НСИ през последните 2-3 години нетната миграция е положителна и тенденцията ще се засилва. Имахме и висока смъртност в разгара на Ковид кризата. Коефициентът на обща плодовитост при раждаемостта би могъл да стабилизира бройката на населението ок. 5.5 млн., което означава че темпът на спад би трябвало да намалее следващите десетина години.
Македония е процес, не особено лесен за управление, а ни е до границата и изисква управление. Тя е и по-важна за икономиката и доходите ни от Русия, каза в заключение д-р Ганев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *