АкцентБългария

IES ENERGY BRIEF: По повод на възобновяването на проекта Бургас – Александуполис

November,  2022, Ilian Vassilev

Тъй като служебният енергиен министър Росен Христов отново сътвори „новина“ за възобновяване на проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис, в момент, в който Турция ограничи преноса на руски нефт през Босфора, което може да е ясен сигнал за мотив – да се търгува с Русия, алтернативен излаз на нейн суров петрол в Средиземно море,  да напомня няколко истини, които попречиха на реализацията на този проект.

1. От бизнес гледна точка няма сигурност, тъй като в момента, в който тръгнем да го строим, Ердоган ще направи канала паралелен на Босфора и може да играе с тарифите за преминаване, които да обезмислят ползването на нефтопровода. Не твърдя, че ще работи на загуба, защото стойността на алтернативния на Босфор канал е над 10 милиарда долара. И подобна сума не предполага ниски тарифи. Трябват детайлни анализи.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




2. Още от времето, в което се занимавах по-предметно с този проект, четох анализи, които доказват, че има смисъл само в продуктопровод, който да изнася в басейна на Егейско море нефтопродукти от рафинерията в Бургас. Има бизнес смисъл за рафинерията, ако преработва неруски суров нефт, никой не и пречи да си продава продуктите в ЕС и трети страни. Вижте как се справят в Румъния.

3. Не съм сигурен, кой ще надделее в Гърция – дали притежателите на рафинерии, които няма да бъдат особено щастливи да видят на Александруполис значителни количества конкерентни горива, или корабособствениците, които ще ги превозват.

4. Екологическият риск остава за нас, а Бургаския залив е затворен и петролни петна не се разнасят. И в момента няма сведения нашите власти да изискват от руските танкери валидна международна /презастрахована полица в Лондон/ застраховка за кораб и товар, както прави Ердоган. Докато не се обезпечи екологическия риск чрез адекватни застраховки и суперстрог контрол, особено при сегашния режим на Росенец, не може да има гаранция. Този риск се обезпечава със солидни застраховки и мощен ресурс за справяне с разливи. Това струва пари, които трябва да се прибавят към сметката на проекта.

5. Проектната компания не е закрита, но в нея има руско участие, които на практика я прави невъзможна за използване, поради санкциите.

6. В акваторията на Черно море има достатъчно неруски суров нефт – основно казахски и азерски.

7. Ако посоката на суровия нефт е към Алекснандруполис с руски нефт, това ще бъде от полза на Русия.

8. В продължение на точка 6 – проблемът не е в отсъствието на неруски петрол, а в нежеланието на Лукойл Нефтохим да го внася и преработва, поради политически инструкции на Кремъл. Така че, в уравнението на нефтопровода, поне докато присъства Лукойл, няма да има особен смисъл.

9. Ако посоката е от Александруполис към Бургас – виж точка 7.

Пък и войната няма да продължи вечно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *