АкцентБългария

Върховният главнокомандващ и армията са ключов фактор за националната сигурност. Не си струва да обезсмисляме президентската институция

Разчитам хода ГЕРБ да предложи проф. Габровски за премиер като доказателство, че Бойко Борисов и обкръжението му са станали токсични. Не знам дали професорът ще промени ситуацията с нещо, защото виждаме, че останалите политически сили желаят промяна в същността на ГЕРБ, а не в представителството му. А същността на Герб за съжаление се олицетворява от Борисов. Не знам и дали проф. Габровски в качеството си на неврохирург е успял да проследи стила на управление на Борисов и ГЕРБ, чийто стил е вождът да вдига телефона и да нарежда какво желае да се направи. Габровски ще бъде похабен, защото Борисов не се е променил и ще си остане завинаги такъв. Това коментира в студиото на Алтернативата адв. Минчо Спасов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Холандците от десетки години ни казват, че докато Борисов не влезе в затвора, ние няма да влезем в Шенген. През 2002-3 г. те изпратиха специален самолет, за да прибере Сретен Йосич – човек с множество присъди, стрелял по полицаи в Холандия. Холандското разузнаване разполага със сведения, че още оттогава той е свързан с Борисов. В обясненията си пред Съда Йосич твърди, че е намерил убежище и четири години е живял в България, дължейки това на Борисов и Гигов, собственик на пловдивски футболен отбор. Съществувал е дори заговор Йосич да бъде подменен в самолета по време на екстрадирането му до Холандия и в него участват политици от най-високо ниво. Сега въпросът е на кого да вярваме – на Борисов или на Йосич. Холандците и аз вярваме на Йосич.
Днес по едно мое дело българският съд за пореден път обяви Борисов за лъжец. Докато българската прокуратура не повдигне обвинения и не вкара Борисов в затвора, ние Шенген няма да видим. Мога да посоча на Гешев поне няколко основания за задържането на Борисов – случаите „Мишо Бирата“, „Мата Хари“ и т.н. Само припомням на г-н Гешев, че съгласно чл. 290 от НК лъжесвидетелстването включва не само казване на ненаистина, но и затаяване на истина. Очевидно е, че пред прокуратурата Борисов е затаил истината за личността на лицето, подхвърлило му пачките и кюлчетата, прониквайки в държавен имот, което само по себе си е престъпление, макар и не според нашите прокурори.


Реакцията от тези дни на ПП и ДБ е ситуационна, защото те в момента са в конфликт с Президента, чиито правомощия и без друго са много орязани. Законите бяха променени радикално през 2015 г. и тогавашният държавен глава не им реагира. В действащата уредба Президентът издава указ, но не може да предложи нов началник. В Конституцията пише, че Президентът е върховен главнокомандващ не само във военно, но и в мирно време. Върховният главнокомандващ и армията са ключовият фактор за националната сигурност, която се пази преди всичко от армията. Не си струва да обезсмисляме съществуването на президентската институция.
Днес, докато слушах Президента, ми дойде наум, че г-н Петков беше подписал декларация, че не е чужд гражданин, която се оказа невярна. В светлината на наказателното право обаче не му беше повдигнато обвинение и простата причина за това е, че в Конституцията има пропуск – там няма посочен механизъм, по който трябва да се удостовери, че не си чужд гражданин, а в член 313 от НК пише, че който попълни декларация с невярно съдържание, когато това е предвидено в закон, указ или постановление, бива осъждан. И от правна гледна точка, тъй като подписаната от Петков декларация не е предвидена никъде, той не носи наказателна отговорност, а само морална. Затова ако искаме да няма подобни прояви, е редно да се промени Конституцията и там да пише, че удостоверяването става с декларация. Тогава би се задействал чл. 313.
Понятието „хартиена коалиция“ ми харесва като асоциация. За всички е ясно, че тя съществува и е много силна. Трябва да има ново обединение между новото ляво и дясното в лицето на ПП и ДБ, за да може тя да бъде преборена.
Като гледам крамолите, вървим към нови избори, които вероятно ще доведат до по-лоши за България резултати. Виждаме обединение в т. нар. хартиена коалиция, която заздравява и се втвърдява, а от друга страна виждаме разединение на протестиращите отпреди две години, посочи в заключение адв. Спасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *