АкцентБългария

С екстравагантната кандидатура на проф. Габровски ГЕРБ ни внушава, че обществото има нужда от лекар

Сагата в Народния театър започна като комедия – юнакът Александър Морфов ходил по нощите и драскал по чужда врата. Сега обаче все повече започва да прилича на трагедия. Скандалът има няколко неясни детайла. Морфов е човек, известен със спонтанността и бързите си реакции, но той реагира със закъснение от 25 дни. Защо и какво по-точно се е случило в 20-те дни от появата на пиарката Кръстева с Доган в секция за гласуване в изборния ден до вандалската проява? Мисля си, че се е случило нещо между Морфов и Василев, защото ударите, които се нанасят в момента, са срещу директора, а Кръстева не присъства в нито едно от изказванията. Не виждам нищо ненормално в назначението на Кръстева за ПР на театъра. Предполагам, че новият директор е работил с нея – и двамата са били зам.-министри в МК по времето на Орешарски. Освен това и двамата са от Плевен, коментира в студиото на Алтернативата Копринка Червенкова, дългогодишен главен редактор на в. “Култура”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Срещу директора тече обвинение, че използва театъра за политически цели, но той реално няма причина да я уволни. Нещата обаче толкова ескалираха, че се налага да се даде свидна жертва и мисля, че това ще именно е директорът. Изведнъж и министър Минеков насочи стрелите си срещу него, а намесата на МК в скандала не беше много уместна. Той трябваше да се реши вътре в театъра. Колективът вече е разцепен. Останах с впечатление, че самият директор не е във възторг от подписката в негова защита, подкрепена от 47 актьори. Той не е манипулирал състава и те го харесват; смятат, че е полезен за театъра. Участниците в постановката „Хъшове“ обаче заемат страната на Морфов. Василев може да бъде единствено дисциплинарно уволнен, но за какво ще се хванат, за да се случи това – не мога да прогнозирам. Има нещо гнило. Театърът е разбит, а предстоят важни премиери и представления.


Карабашлиев напусна, защото реши, че някой ще го обвини, че е бил учредител на Да, България, но това са изпреварващи ходове.
Когато Морфов дойде в Народния театър преди 30 години, трябваше да заяви представление. Ако проследим творческата му биография в този период, ще видим как в един момент заминава за Русия, където в продължение на 6-7 години режисира в петербургски театър.
Лошото е, че ако се опитат да уволнят дисциплинарно директора, той ще ги осъди и не е много ясно как Морфов ще общува с петдесетината, застанали зад гърба на Василев.
Намирам кандидатурата на проф. Габровски за доста екстравагантна и авантюристична и дано Кабинетът не мине, за да може той да се върне при пациентите си. Светило в медицината не означава и светило в МС. С тази кандидатура ГЕРБ ни внушава, че обществото има нужда от лекар. Борисов е талантлив тарикат за разлика от момчетата, които днес президентът нарече „шарлатани“.
Самата ситуация не предполага успех, защото Правителството на Габровски няма да мине, ако въобще ни го покажат, защото може и да го скрият.
ПП и ДБ заявиха, че няма да се опитват да правят правителство на малцинството, защото се обидиха на т. нар. хартиена коалиция. В някои от жълтеещите медии има намеци, че част от парламентарната група на ПП е склонна да подкрепи кабинет, бил той и на ГЕРБ, защото част от тях не са сигурни, че ще влязат в следващ парламент.
Следя откровената им шарлатания и съм съгласна с президента. Трябва да си изключително нагъл шарлатанин, за да назначиш протежето си от Хасково за министър на културата, а любимата на бившия премиер Петков – със солиден хонорар в банката, в която понастоящем текат скандали. Така ДБ се оказаха колатерална щета. Тяхната министърка на правосъдието също не постигна нищо.
До новите избори обществото ще бъде максимално напрегнато и ще принуди следващите депутати да предприемат нещо. Трябва да внимаваме, когато гласуваме. Не виждам надежда в наличностите.
В Шенген не ни искат, защото там страховете са заради влизащите у нас мигранти, стигащи до Европа.
В заключение Червенкова изрази надежда ПП да се превърнат в маргинална партия, а ДБ да дръпнат нагоре, за да се превърнат в аргумент и евентуално да управляват заедно с ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *