Акцент

Не вярвам, че проф. Габровски сам си е избрал екипа. Удивително е, че е приел поканата

За отбор трудно може да се говори, тъй като в управлението на България през последните три години толкова хора се превъртяха, че не останаха вече много от А отбора. Като цяло съставът не е изненадващ. Всеки сам по себе си изглежда сериозен професионалист в областта си, но като отбор смятам, че имат много малък шанс да управляват България. Отборът наподобява тюрлюгювеч – отвсякъде по малко – и по-скоро е реверанс на Борисов към различни страни – към БСП в лицето на Плугчиева и Захариев, към дясното в лицето на Прошков, към евроатлантиците в лицето на военния министър и министъра на външните работи, както и реверанс към Президента, заради кандидатурата на Павлов – доста спорна фигура. В първото си интервю след като Президентът връчи мандата на Габровски, Кирил Петков твърдеше, че той е за затвора. Това е и мнението на немалка част от българите, което засилва и подозренията, че Президентът и Борисов играят в общ отбор. Може да се търси подобен тип взаимодействие, защото Президентът е прагматичен човек и си дава сметка, че този Парламент трудно ще успее да излъчи правителство без участие на ГЕРБ. Аз не вярвам, че е възможно такова да се състави с първия и втория мандат, но за третия има податки, че е възможно и именно там откривам колаборацията между Президента и Борисов. Сегашният проектокабинет в някаква степен реанимира Борисов като възможен партньор в правителство, което няма да мине, защото все пак всички, освен ПП, се отзоваха на разговори с него. Това показва, че планът му да получи отново индулгенция и да се върне с някаква роля в управлението на страната е възможен, коментира в студиото на Алтернативата Калин Тодоров, журналист и писател.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Резултатът на ПП при всички положения ще пада. До новите евентуални избори през март ще се случат още много неща и не съм сигурен, че едно компромисно правителство в този Парламент ще е по-добро от нови избори. Със сигурност отборът, който сега ни предлагат, е орел рак и щука. Експертното правителство е интересен модел. Там има две максими и едната е, че когато всички са на власт, опозиция е народът, а другата – че когато всички партии поемат отговорност, на практика никой не носи такава. Възможно пак да се озовем под модел, в който всички партии ще ударят по едно рамо на правителството, но е възможно да стигнем до хипотеза, където всяка партия ще открадне по нещо от парите, които се очаква да дойдат и в крайна сметка няма да се получи нищо. Не вярвам, че проф. Габровски сам си е избрал екипа. За мен е удивително че той е приел поканата, защото наред с проф. Герджиков са смокинови листа, които трябва да прикрият факта, че ГЕРБ и Борисов са обществено неудобни и до голяма степен опозорени. Затова и се търсят хора с добър обществен имидж, които да послужат като димна завеса пред факта, че държавата ще я управлява Борисов дистанционно.


Проф. Габровски ще е сламен човек, не защото се съмнявам в неговите качества, а защото достатъчно добре познавам Борисов и той няма да допусне Габровски да тръгне срещу интересите му. Борисов е прекалено ангажиран с неприятни структури, с определени икономически интереси, които ще продължи да преследва, особено ако започнат да идват парите по НПВУ, които трябва по някакъв начин да бъдат усвоени. Към Банката за възстановяване и развитие също има много сериозни интереси. Нека не забравяме, че макар Пеевски да изглежда скрит, той също внимателно наблюдава ситуацията, така че не си представям да оставят Габровски да управлява държавата в интерес на хората. Възможно е Габровски да се жертва, тъй като позицията е престижна или пък от материален интерес, но това са сметки без кръчмар, защото през последните 20 години Борисов ни показа, че има съвсем друг възглед за управлението на страната.
Ние сме парламентарна република и народните представители са пратени там от нас. 25% от нас гласуват и именно те ги пращат там. Ако вместо това гласуваха 75% и ако те не страдат от стокхолмски синдром да слагат отново и отново Борисов и Пеевски на власт, то естествено нещата ще се оправят от само себе си. Вероятно има и други кръгове и силен външен натиск, поради което се случва и политическата нестабилност, но ако всички отидем пред урните, ако гласуваме според съвестта и морала си, положението няма да е такова. Сами сме си виновни, посочи в заключение журналистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *