АкцентСветът

Докато Русия е агресор, Западът ще единен в санкциите, военната помощ за Украйна и в укрепване отбранителните способности на НАТО

Разполагаме със стари съветски системи от основното оръжие, необходимо на Украйна за нуждите на ПВО и бронирана техника, така че е изцяло въпрос на решение на МС и МО. Колкото по-бързо се взимат тези решения и се използват като аргументи в преговорите, които Парламентът поиска от Правителството за заместваща техника от западните ни съюзници, толкова по-добре за България. В крайна сметка единствено Парламентът може да упражни контрол върху правителството да работи в национален интерес а Парламентът явно е доста зает, за да упражнява този контрол. Това и още коментира в студиото на Алтернативата бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.
Западът помага на Украйна поне от 2014 г. На среща на върха на НАТО взехме решение за създаване на няколко фонда, вкл. и в сферата на командното управление и киберотбраната. България участва във Фонд за лекуване и възстановяване на ранените в Донбас. Стартираха сериозни програми на двустранна и многостранна основа. От началото на втората фаза – 24 февруари, виждаме че помощта за Украйна постоянно нараства и то не само от страни членки на НАТО, но и от страни извън Алианса, вкл. Швеция, Финландия и Австралия.
Задача на Запада досега беше тази война да не излезе от Украйна и Русия да не използва ядрено или друго оръжие за масово поразяване. Тези по-заплашителни сценарии постепенно бяха изключени. Даде се достатъчно време и на Путин и Кремъл да вземат разумното решение и да прекратят според тях СВО. Виждаме, че трите инструмента, които има Свободният свят – санкции, подпомагане на Украйна с отбранителни системи и укрепване на отбранителния потенциал на НАТО в Източна Европа – и трите мерки работят добре и помагат да се стигне до ситуацията, в която руските агресори да се изтеглят от украинска територия след украинско настъпление и това се случва по един балансиран начин.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Няма нужда да говорим за бързи решения, тъй като те са невъзможни. Има устойчиви решения за каквито работи Западът. Много вероятно е финалното решение да бъде постигнато още през 2023 г.
Украйна не може да загуби тази война, защото това би означавало загуба за Свободния свят, загуба за НАТО. А той не е създаден да губи, а да печели. Така или иначе Битката ще бъде спечелена.
Очевидно разгром и капитулация на Москва не са възможни и в никакъв случай не е цел нито на Украйна, Нито на Запада, защото ние не сме агресор, защото единствената цел, която има Украйна, е възстановяване на териториалната ѝ цялост в международно признатите граници както и заплащане на всички щети, нанесени от РЮ и минаване през наказателен съд.
На Путин може да се вярва, когато последният руски войник напусне украинската територия, когато всички извършили военни престъпления бъдат изправени пред международен наказателен съд и когато Русия по един или друг начин започне да изплаща необходимите суми за възстановяването на Украйна, така че тя да стане неделима част от Европа.
Единственият начин да се гарантира с висока надеждност, че няма да има следваща война на Русия срещу Украйна, е когато Украйна стане член на НАТО. След суверенното решение Швеция и Финландия след дълъг период на неутралитет да се присъединят към НАТО няма друга гаранция, че един съсед на Русия няма да бъде нападнат, освен членството в НАТО.
Никой не иска да побеждава Русия, а руснаците да се изтеглят от Украйна, да спрат терористичните актове на украинска територия и оттам украинците да си решават как да се развиват. Докато Русия е агресор, Западът, Свободният свят ще единен в санкциите, във военната помощ и в подкрепата си за укрепване отбранителните способности на НАТО, за да е ясно, че при агресивни действия това ще бъде краят на Русия. Успешното настъпление би спряло до руско-украинската граница. Украинците ще спрат сами, защото показаха че са зрели и се бият за собствената си земя, че не желаят чужда земя, но желаят възмездие за военните престъпления. В момента Украйна гарантира на Колективния Запад и на Свободния свят, че Русия не може със сила да унищожи една страна. В замяна на това Колективният Запад ще подкрепя Украйна, докато тя се бори за свободата си, след което ще бъде заедно с украинския народ до пълното възстановяване и пълната интеграция на Украйна в НАТО и ЕС.
Информационната среда в България е безкрайно отровена от най-високо място. Когато Президентът на Пепубликата казва, че Русия ще спечели тази война, той изключва всякакви други варианти; когато същия казва, че ако предоставим военна помощ на Украйна, влизаме във войната, разбирай влизаме във войната срещу победителя Русия, той внася страх и напрежение в българското общество; когато Президентът пита чий е Крим, по същата логика и Донбас вече става руски, и Запорожието също. Да, ама не! Защото украинската армия показва, че Русия не може да спечели тази война.
Имаше няколко периода, вкл. и с използване на ядрено оръжие; имаше такава реторика от президента Путин и други ястреби, но Колективният Запад, дипломацията, вкл. дипломацията на Китай, предотвратиха такъв тип развитие и според мен използването на ядрено оръжие вече е изключено от арсенала, който Русия би могла да използва в тази война. За Русия е много трудно войната да продължи дълго, защото с постъпването на по-качествено въоръжение количественото съотношение ще бъде компенсирано с огромно превъзходство в качествен план и при първата организирана контраофанзива на Украйна, руснаците ще бъдат изтласкани. Това се очаква през пролетта и лятото и се управлява по възможно най-внимателния начин с цел войната да не ескалира извън Украйна и Русия да не прибегне до ядрено оръжие.
Дори ако все пак се случи посещението на китайската делегация на най-високо ниво, един от позитивните резултати ще бъде, че Русия ще намери начин да излезе от тази война по линията на засилено сътрудничество с Китай и съсредоточаването и в Азия, което означава, че Европа за първи път от много години ще може да си отдъхна от нея. Надявам се, че тогава и България ще намери сили да спечели най-после хибридната война, да разгради мрежите на петата колона и да освободи институциите си от кремълско влияние, посочи в заключение Шаламанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *