АкцентБългария

Историческите компромиси никога не са работили добре за България. Ролята ни е да издигнем нивото над калните битки.

Акад. Денков предложи в НС декларация с ясни приоритети за демократичната общност. Оказа се, че в Парламента, нямаше човек, който да каже, че е съгласен или не е съгласен с нея. Пълно мълчание. Чак се учудих. Изваждаме работещите за България приоритети – нито един коментар. Очаквах поне критика. Ако сме в сградата, на която пише „Съединението прави силата“, разбрах, че истинската ни задача е как да вкараме хора в тази сграда. С този надпис отпред и реакцията вътре излезе, че няма какво повече да търсим вътре а да търсим обединението отвън. Корупционните сили имат интерес, който ги държи сравнително координирани. В България е пълно със свестни хора с каузи, но всеки иска да печели местни битки. Оказва се обаче, че това е невъзможно, защото нещата са взаимосвързани. Всички трябва да се събудим. Въпросът е всяка от добрите сили да си запази лицето – чрез правила и приобщаване.
Всяка координация има координатор. Нещата не се самослучват. Всеки трябва да осъзнава, че за да се случи най-важният му приоритет, трябва да се случат всичките. Нека се замислим колко хора не гласуват, но колко от тях са в граждански движения – изолирани от политическия живот. До кметските избори трябва да предизвикаме лавина от хора, които да осъзнават, че само заедно можем да направим промяната без да сме функции на политическите брандове. Това коментира в студиото на Алтернативата Кирил Петков, бивш мин. председател и депутат от ПП в 48 НС.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Съществува т. нар. теория на малката тайна. Когато човек е свободен, може да реши да слезе от висок пост и ако единствената пречка му е егото, тя е решима. Проблемът е, че когато имаш тайни, които те правят уязвим и изпитваш страх от съд. Предполагам, че при гл. прокурор има доста папки за хора от ГЕРБ.
Историческите компромиси никога не са работили добре за България. Стамболов прави исторически компромис, наясно с факта, че Фердинанд не е най-добрият лидер. И тогава имаме години на възход, но историческите компромиси винаги идват да попречат за в бъдеще и са фундаментално неправилната стъпка на база ценности. Въпросът е как България да тръгне напред без да направим поредния исторически компромис, за да не станем бъдещ негов заложник и едновременно с това да сме сигурни, че настоящото безвремие няма да продължи ужасно дълго. Отговорът е, че не трябва да правим исторически компромис, а да обединим здравите демократични сили от всички части на България, защото проектът не трябва да е елитарен, и да действаме без лична вендета.
Истината за ареста на Борисов, е че имаме двама свидетели и самопризнанията на човек, твърдящ, че лично е дал парите, имаме и мотив от 500 млн., които АДФИ е потвърдила, имаме престъпление, както и доказано изтеглени пари от банка, но се оказа, че дори не се стигна до досъдебно производство.
Наскоро ме попитаха кои са нещата, които не могат да се върнат. Едното е страхът, който премахнахме от българското общество. Съществува като вероятност дори за 24 часа да бъдете арестуван. През тези осем месеца променихме мисленето на българите и мирогледа им към Русия, както и че никой не е над закона. Вече никой не го е страх, че могат да бъдат изгонени руски дипломати. Допреди година звучеше апокалиптично, че повече няма да купуваме газ от Русия. Днес изглежда съвсем нормално. Хората вече знаят, че не страшно да защитим националния си интерес. Шест млн. души трябва фундаментално да си променим мирогледа по въпрос, който досега ни е ограничавал. Това е посоката и трябва да започнем да сменяме очакванията на хората. Един млн. човека минаха линията на бедност, но смениха и очакванията си, че вече не трябва да са под тази линия. У нас неравенството се покачи след влизането ни в ЕС и м. г. то за пръв път намаля – с малко, но намаля. Когато формираш бюджета, ако спестяваш от социалните плащания, тогава в края на годината остава сума, която раздаваш през МС. И ако това го правиш дълго време, както го правеше Борисов, в края на годината отиват огромен брой средства при малко хора, а основните социални функции на държавата оставят 1 млн. човека под линията на бедност. Това изкривено потребление ражда социално неравенство. Големият проблем е, че свикваш тези хора да очакват, че това е нормалното. А. Василев през цялото време твърдеше, че има пари за пенсии. Накрая бюджетът т. г. е под 3%.
Това, което научихме през изтеклата година, е че няма как да промениш ситуацията на българската граница, ако не си реформираш службите, а за целта трябва да се смени законът. Сега се твърди, че има голяма вероятност да ни разделят от румънците за Шенген, но реално ние не сме си свършили работата – да си реформираме службите, да изземем контрола върху корупцията и т.н.
На 2 март К. Костадинов се срещна с Митрофанова и на 3 март полетяха снежните топки на Шипка. При положение, че Възраждане искат предоговаряне на условията ни за членство в ЕС, питам какво става след това? Те твърдят, че ще следва референдум за излизане от ЕС, но как виждат при това положение пътя на развитие на икономиката ни. Виждат износа ѝ към Китай и Индия. Китай ли е алтернативата на европейските пазари? Разбрах, че зад лозунгите им няма никаква мисъл, нито стратегия.
Когато влязохме в управлението, заварихме ПВУ, в който вече беше фиксирана 1.4 гигавата мощност, която трябваше да бъде затворена и да се замени с паро-газова централа. И с ЕК започнахме да предоговаряме и им казахме, че няма как да затворим в този момент фиксирани мощности. И това беше огромна победа. Има само един вариант за отстъпка и съм доволен, че профсъюзите вникнаха в тази стратегия – ние сме износител на ток. Трябва да се говори за регионалната енергийна сигурност. По-смислено е съчетанието на аргумента за войната с регионалната политика.
Вярвам, че трябва да върнем обратно надеждата. Сгрешихме, че през последните три месеца позволихме да влезем в калните битки, в които непрекъснато ни вкарваха. Ролята ни е да издигнем нивото над калните битки. Успяха да ни вкарат в калното русло, което не помага на никого. Много по-важно е да се изгражда доверие и темата да се издигне горе, вместо да се обясняваме долу. Ще се опитаме в обединението и общото действие да не се фокусираме върху това какво са направили лошите, а да върнем мечтата и вярата. Трябва да се лишим от его и чувство за собственост. Промяната е общо дело. Ужасно е да излезеш на терена на политиката и да те залеят с помия. За добрите сили е много важно никой да не се чувства по-добър от другия. Ако приберем егото, шансът да се обединим нараства.
Покрай клипа на ИТН видяхме, че обществото има имунна система и тя реагира. Всеки самурай би го било срам да застане до Слави. Той доказа, че когато натиснеш бутона на гротескното и простотията, обществото настръхва. Хората, които имат интерес от промяна, осъзнавайки го или не, са много повече. Всичко е въпрос на комуникация и общи действия.
Уж беше демокрация на медиите през социалните мрежи, а се случи обратно – създаде се възможност за бум на тролските фабрики и корпоративни нагласени структури да узурпират медиите. И то под скритата марка на независимост и свобода на словото. Общественото мнение е толкова изкривено, че се обърква реалността и очакването на хората. Всяка онлайн медия трябва да има автор и собственик, за да се носи отговорност, посочи в заключение Петков.

Цялото интервю може да гледате тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *