АкцентБългария

Центърът може да разговаря с всички. Няма токсични партии, има токсични политици и политики.

Може би е дошло време да говорим за разум и нормален политически диалог след всичко, в което се превърнаха политическите партии. Ситуацията в Парламента не прилича на взаимоотношения между хора, решили да направят нещо за страната си. НДСВ може да помогне с разумен подход и професионализъм, с които да възстанови изгубеното доверие. Държавата тъпче на едно място, върти се в кръг по време на война и инфлация. През 2001 г., когато попаднахме в НС, повечето от нас бяха депутати за пръв път, а то приличаше на два окопа на БСП и ДСД – отляво и отдясно, и бяхме като зрители на тенис мач. Сега е още по-лошо, защото всеки е срещу всеки. Отне известно време, докато се окопитим и успеем да наложим диалог, който да е продуктивен. Политиката е дипломация, а не битка и мерене на интриги. Продължаваме да разчитаме на кадри, които знаят какво предлагат и могат правилно да го обяснят. В момента се поставят червени линии, но хората това не ги интересува. Това коментира в студиото на Алтернативата д-р Антония Първанова от НДСВ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Не сме си преместили мястото в политическия спектър, нито сме сменили политическото си семейство. Ние сме либерали в центъра и винаги сме били такива. През трийсетгодишния преход в България има затвърдена практика – нито една от люспите на която и да било политическа партия не е просъществувала. Центърът може да разговаря с всички. Няма токсични партии, има токсични политици и политики. Подходът на сметките, на който се нагледахме през последните две години, ясно показа, че не работи. Въпросът е какво стои на масата.
Ще ни бъде трудно, но това е много голямо предизвикателство, което не означа, че опит не трябва да се направи, защото в управлението трябва да се въведе разум. Откакто обявихме на Конгреса, че НДСВ се завръща в активната политика, много хора започнаха да се обаждат и да казват, че през последните години не са гласували, а сега най-после имали избор; хора, готови да предоставят професионалната си експертност на НДСВ, вкл. и да станат нейни членове. Единственото важно е, че през реализирания мандат на ПП нищо добро не се случи и очакването не беше реализирано. С една дума мога да опиша управлението на Петков като непрофесионализъм. Очевидно е, че с тях може да се работи, но ако се седне и се разговаря по конкретни политики, които да бъдат разказани на хората и да бъдат одобрени.
По повод изказване на Иван Христанов от ПП за завръщането на НДСВ в политиката, д-р Първанова уточни, че трябва да си изключително добър манипулатор, за да атакуваш опонента си. Когато обаче го правиш неумело, изглеждаш смешен. Именно този подход ни докара дотук. В институциите не се учим как да се боричкаме и омаскаряваме, а сме там, за да правим живота на гласуващите по-добър.
Животът ме е научил да търся консенсуса и нещото, което движи напред, а не да горя мостове и да се вторачвам в несъществени неща.
Сегашният сл. министър на здравеопазването се опитва да се справи с някои тежки ситуации, особено с недостига на лекарства. Той няма възможността да развие сериозна здравна политика. Там е нужна фундаментална реформа, касаеща от една страна достъпа изобщо до медицински услуги, а от друга – да се отвори въпросът за лекарите и изобщо за медицинските специалисти и да му се намери решение, защото съсловието прогресивно застарява. Това не става с обещания, а с много сериозно планиране. Виждате, че общопрактикуващите лекари и особено педиатрите са в пенсионна възраст. Има цели населени места, където няма кой да обслужва хората.
Няма от какво да се притесняваме при новия вариант на Ковид, стига да се подхожда организирано и да не се допускат грешките отпреди две години. Към момента има доста по-малко заболели от грип, отколкото ежедневно се търсят и обявяват в медийното пространство. Хората се научиха да се предпазват от стрес и паника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *