АкцентБългария

Българинът е безкритичен и няма културата да се информира от няколко източника

Налице са всички обективни факти, за да считаме, че българският Фейсбук бива повлияван. Когато поставим черно на бяло количественото и качествено съдържание, броят блокирани хора и причините за това, очевидно е, че на Телус България се влияе. Че Телус има договор с Фейсбук за модериране е обявено публично, че се модерира на български също е обявено в серия публикации, макар да се налага българоезичното модериране да е изнесено извън България. Има доста точки за модерация, които компанията ползва, но дейността ѝ не е скандална само в България и репутацията ѝ не е особено добра. Има подозрения, че е обслужвала интересите на режима в Иран, че са предлагани и получавани подкупи в подкрепа на аятоласите. Очевидно случващото се в България не е прецедент. Пред централата на компанията в Германия има протести. Чуваме, че Мета разваля договора с Телус, но докато не стане факт, не можем да го твърдим. Някои наши източници потвърдиха, че има стъпки в тази посока. Ако се стигне до изтеглянето на Телус от модерацията на Фейсбук, то няма да бъде дефинирано по този начин, а ще бъде намерена по-благоприлична форма на изява.
Системата на работа е порочна и е ясна от множество публикации. Проучванията ни на терен само потвърждават публикациите на немски и британски журналисти. Това коментира в студиото на Алтернативата Димитър Стоянов, журналист от разследващия сайт Бърд.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Фейсбук е с най-лоша репутация в социалните мрежи. За съжаление българинът няма културата да се информира от няколко източника. Проблемът е двупластов. Първо, имаме аудитория, която в голяма степен е безкритична и настървена да търси постистината, както и да възприема за истина онова, което ѝ се харесва, а не онова, което кореспондира с обективните факти. Второ, логично, подобно на всеки друг доставчик на съдържание, Мета се стреми да стимулира публикации, които увеличават трафика и реализират скандали. В българоезичната си версия Фейсбук се е превърнал в капан за кликания и това е друг проблем. Третият проблем е модераторът на мрежата, защото е видно, че той е подчинен на руски отдел. Хората в проекта „Делфин“ са с руско поведение. Те стимулират в профилите си пропаганда и тиражират такава. В България символът Z все още не е приет за свастика, а ние можем да го видим в профилите на близки до работещите в проекта. За наш късмет българският подизпълнител на Телус се оказа много лош работодател, неспазващ трудовото законодателство, и е обект на много съдебни дела. От тях набавяме информация за случващото се вътре в компанията.
Компанията подизпълнител получава европейско финансиране за времето, в което на власт е правителство на ГЕРБ. На национално ниво се решава кой ще бъде финансиран и кой – не. Помещава се в сграда, на която краен собственик е собственикът на Лукойл. Това не е без значение. Виждаме начина, по който се модерира българското съдържание, както и пристрастията на хората, които го модерират.
Очевидно Телус и подизпълнителите им имат някакъв афинитет към диктаторски режими. Това не е обвинение, а мое заключение с оглед на обективните факти. Очевидно компанията трябва да си модерира политиката, защото в Канада тя е доставчик на телевизия, мобилен оператор.
Мажоритарният дял в Кол Поинт Юръп се държи от Телус, само че това е отделно юридическо лице. Това, че дадена компания притежава част от друга, не ги прави автоматично една компания. Да, по смисъла на Европейското право биха могли да бъдат разглеждани като предприятие, макар повече да ми приличат на холдинг. Но на този етап правната им форма е следната: имаме българска компания, в която дял държи Телус и тъй като това са две различни юридически лица, едното превъзлага на другото – аутсорсинг. Очевидно Телус има договор с Мета и превъзлага на Кол Поинт. Дотук чудесно. Но да се твърди, че те са едно е много общо. Ако притежавам дял от имота ви, това прави ли ме едно с вас?
Започнем ли да толерираме заплашването на правото ни да се изразяваме свободно и да толерираме налагането на цензура, нещата не вървят в добра посока.
Не се ангажират програмисти, които да правят ботове за български език. В англоезичния дял на Фейсбук по-сложните казуси имат човешки съдник. В България голяма част от докладваните публикации се „преценят“ от съдник, физическо лице, служител на Кол Поинт Юръп.
В голям процент от случаите решенията на изкуствения интелект все още са погрешни. Вярвам, че в бъдеще това ще бъде коригирано. Вървим в посока на електронно правосъдие. Звучи плашещо, но бъдещото като цяло е плашещо.
Поводът да започнем да изследваме дейността и структурата на Кол Поинт Юръп беше факта, че у нас модерацията на Фейсбук обслужва руската пропаганда и действа като хибридно оръжие на руския режим.
Решението е на централно европейско ниво. Може би вървим в посока, в която към модериращите компании ще има Обществен съвет, който ще е част от неправителствените организации, прогнозира в заключение разследващият журналист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *