АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: България съдейства на Унгария за транзит на газ и доставки на ядрено гориво – министър

Photo: Denys Prykhodov/Shutterstock.com

Antonia Kokalova-Gray, Jan 17, 2023, seenews.com

(SeeNews) – България през 2022 г. улесни транзита на 4,8 милиарда кубически метра (bcm) природен газ за Унгария, каза унгарският външен министър Петер Сиярто.

Унгария разчита на по-нататъшни надеждни доставки, каза Сиярто по време на посещение в София миналата седмица, според прессъобщение на унгарското правителство. Стратегическата цел е достъп до нови ресурси за проекти като развитие на инфраструктурата, за да се увеличи ролята на азерския газ в региона, добави той.

Ядрените горивни пръти започнаха да се доставят в унгарската атомна електроцентрала Пакш през българските черноморски пристанища през декември, след като разпоредбите на ЕС направиха доставките по въздуха от Русия невъзможни, отбеляза Сиярто.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




България получава увеличени количества природен газ от Азербайджан от началото на експлоатацията през октомври миналата година на интерконектора Гърция-България, който се свързва с Южния газов коридор. Унгария, която е силно зависима от руския газ, подписа през 2021 г. 15-годишен договор за получаване на 4,5 милиарда кубични метра природен газ годишно от руския Газпром по тръбопровода Турски поток през България и Сърбия.

Българският президент Румен Радев и Петер Сиярто обсъдиха потенциала за увеличаване на енергийната диверсификация чрез реализиране на инициирания от България проект „Пръстен на солидарността (STRING)“, който позволява пренос на допълнителни количества природен газ за Европа от Южния газов коридор, използвайки съществуваща инфраструктура , се казва в отделно съобщение от прессекретариата на президента.

През декември България, Гърция, Румъния и Унгария се споразумяха да проучат потенциалното развитие на двупосочен вертикален газов коридор в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *