АкцентБългария

Марая Цветкова: Резултатите от парламентарните и местните избори ще се различават драстично

На принципна основа един парламент не може да е излишен. По лош вариант е изобщо да няма парламент. Дори бездействието на откровени демагози там все пак е по-полезно от това институцията да не функционира. Аз съм човек с високи очаквания относно какво трябва да се случва в парламентарна зала, така че не се наемам да изкажа градивна похвала. Бях от хората, които твърдяха, че трябва да има Парламент, който да избере и да легитимира правителство, но не стана. Те не изпълниха основната си задача – да изберат МС и да се работи по бюджета, защото изпълнител на този бюджет следва да е МС. Играем си на бюджет, който няма кой да изпълнява. Дано на следващите избори се случи това, за което продължаваме да им плащаме. Те стават все по-зависими от спонсорите си, защото не може някой безкрайно да ни налива пари без да се изпълняват исканията му. Някои от партиите като БСП са вече притиснати. Други се вливат в предизборни коалиции. Надявам си в листите да има добре подготвени хора, които да не си пречат взаимно. Проблемът при лидерите е личностен. Това коментира в студиото на Алтернативата политологът Марая Цветкова.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Трудно е да се каже дали при коалиция ДБ-ПП математиката ще излезе. Според някои тя е закъсняла, според други драмата с евентуалното съставяне на листите ще изкърти тотално целия коалиционен имидж, защото е ясно, че тези хора са откровено неспособни за редене на листи. Не може да се слагат хора, които не са стъпвали в даден регион, просто защото са „готини“. Липсата на адекватни структури по места, като изключим тези на ГЕРБ и ДПС, е голям проблем, защото и БСП я няма на картата. Имам опасение, че резултатите от парламентарните и местните избори ще се различават драстично, понеже едните партии въобще не са представени по места.
Дойде моментът, в който Нинова няма накъде да мърда и е готова на всичко, за да оцелее, а „всичко“ минава през легитимация от Борисов. Новото ляво е старо. До местните избори ще имат време да се формират като партия, но в крайна сметка са стари муцуни, разчитащи на стари лаври.
Завръща се и НДСВ. С хартиена бюлетина това завръщане става по-лесно. Някои от партиите като БВ на Янев отново разчитат изключително и само на купен вот. Ако бях олигарх не бих заложил на тоя куц кон.
Много е важно да се проследи как се случват изборите по места и да се подходи стратегически. Нужна е разяснителна кампания от ЦИК и НПО; да видят клетките на влияние и да се опитват да противодействат с граждански инициативи и публичност, която медиите да възприемат и да лансират по места.
Ако ИНТ успее да направи „адекватна“ кампания за целите на референдума, би могла да се върне. В изминалия Парламент сметките не излязоха и сега ще видим дали ще продължат да залагат на още от същото или ще възкресяват НДСВ, което в момента преосновават.
Не съм против даренията, но въпросът е при какви условия се получават. Когато определени партии се опитват да възпират законодателство по конкретни теми или пък да чупят партийната система като ИТН, очевидно отзад стои някой, който има нездрав интерес това да се случва. НДСВ са много лабилни по казуса „Русия“, а ние сме във война, хлъзгави са и по темата „съдебна реформа“.
Възраждане биха увеличили резултата си и го правят, защото са в неспираща кампания. Костадинов не го мързи, а останалите лидери издъхват и не смогват. Присъствието му дава сигурност на обърканите граждани, които чисто интуитивно си казват: „Ето, той е там, а другият изчезна.“.
В последното НС наблюдавахме насилствения аборт на Демокрацията. Надявам се да мога да похваля следващото с отворено сърце и честа съвест, посочи в заключение Цветкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *