България

Най-логичното следващо управление е ГЕРБ-ПП

Във всички случаи конгресът на БСП ще бъде начало на нашата кампания. Разбира се, ако не извършим промяна и нямаме ново ръководство, това ще бъде и закриването на кампанията ни, тъй като с това ръководство няма как да осъществим радикална промяна. Прогнозите отново са за пореден спад от 0.5%, т.е. вървим надолу и вариантът трендът да бъде счупен е да покажем воля за промяна. Конгресът е върховен орган и може да взема всякакви решения. В Националния съвет сме над 180 избраници и нямаме право императивно да задаваме дневния му ред. Конгресът има право дори да закрие партията. Съгласно устава има и тълкувателно решение на контролната комисия от 2021 г. с точно фиксирани правила и случаи, при които могат да се сменят делегати на конгрес. Фактът, че в Пловдив е имало пълен отчетно-изборен цикъл също не е основание за смяна на делегатите. Във всички случаи мандатната комисия на конгреса трябва да се произнесе по този въпрос. Това коментира за Алтернативата Боян Балев, член на НС на БСП.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Когато получи третия мандат от Президента, самата Нинова покани на среща и лидери на други партии – ГЕРБ и ДПС. При нея нищо не се е променило последните 2-3 години, по-скоро настоящото ръководство подава някакви ръце към ГЕРБ. Излезе статистика, според която БСП най-често е гласувала заедно с ГЕРБ и ДПС.
Ако БСП остане с това ръководство, след 2 април няма да има никакво значение какво прави, защото ще сме в същата трагична ситуация. Пътят на партията минава през промяна, защото отсега се говори за последващи парламентарни избори (заедно с местните) през есента. Големият проблем за БСП няма да е, че начело с Нинова ще загуби още няколко депутатски места, а че влизаме в година на местни избори и, ако промяната не се случи сега, наесен ще загубим стотици места в общинските съвети и то за четири години. Самата Нинова познава доста слабо структурите и състоянието на партията – такава ѝ е политическата биография. Най-важното в случая е не толкова смяната на личността, а фактът че ни трябва председател, който да консолидира партията, да прекрати водената срещу президента война и да даде знак за диалог на червените структури. Оптимист съм, но това, което най-вече ни липсва, е волята за политическа промяна. Нинова отказва да чуе какво ѝ говорят от четири години избирателите и смятам, че трябва да си подаде оставката. Не съм единствен.
Очевидно е, че в ситуацията, в която сме, трябва да търсим обединение и единодействие. Тук не става въпрос да се създаде някакво ляво, което да е против БСП. Достатъчно е конгресът да излъчи ново ръководство – то ще има достатъчно време да вземе решенията. Дори и в разгара на кампанията могат да се сменят кандидати. Твърде крайни са приказките за предателствата. Обединението е знаково важно за хората в лявото пространство, а не лицата.
Ако нямаме радикална промяна в резултата и Нинова остане председател, не виждам на каква база можем да искаме да участваме в бъдещо управление. ГЕРБ и ПП са си най-близки и най-логично е следващото управление да е тяхно. Проблемът при тях не е дали се разбират, а как да го обяснят на избирателите си. Но в програмите им за управление няма съществена разлика. Драмата ще е за БСП, ако тръгне да се коалира с някоя от тях и не мисля, че това е очакваната от българските граждани коалиция. Дори и да проведем разговори за някакъв състав на правителство, за мен най-важно е управлението да не е от типа на четворната коалиция, която (макар и с наше участие) дискредитира идеята за промяна към по-добро. Големият проблем там беше, че зад гърба на коалиционните партньори Петков си правеше каквото си иска. ИТН излязоха от коалицията, защото не търпяха начина му на управление. Така че има много неща, които трябва да се уговорят предварително.
БСП не е консолидирана. В нея има много хора с различни мнения и всеки действащ председател е бил критикуван, посочи в заключение Балев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *