АкцентАнализи & Алтернативи

Корупция, санкции, служби – двойната игра на Борисов

Санкциите на САЩ, от една страна и подкрепата на Германия за Борисов от първия ден на зачеването на ГЕРБ та до наши дни, от друга нагледно демонстрират края на илюзията че можем да разчитаме на солидарни и споделени оценки на нашите партньори в ЕС и НАТО. Казано в прав текст – след излизането на Великобритания от ЕС балансите в съюза са нарушени и доминацията на Германия, чието влияние и прокремълска тяга на нейната Остполитика се превръщат в съществен ограничител в трансатлантическите отношения.

С яркия си фокус срещу борбата с корупцията, но фона на отсъстието на каквито и да е значителни мерки от ЕС, Вашингтон постави пръст в раната и кръст на политиката на сделките на президента Тръмп. Бизнесът президентът направи заслон на геостратегически проекти като Турски и Северен поток срещу Конгреса на САЩ. Той се договаряше кой каква част от корупционния пай ще вземе на у нас, на изток или на запад.

Рогът на дълговото изобилие се изля върху Турски поток, а цялото внимание на висшите ни политици, институции и пари на данъкоплатеца отиде за да се осигури скоростен транзит на руски газ и всеки да се вземе „своето“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Ролята на ДАНС в процеса на блокиране на интерконектора е ключова, за това си струва да се разкаже. Откроява се фигурата на санкционирания от САЩ Илко Желязков, но не по-малка роля играят заместник председатели Недялко Недялков /с ресор стратегическите проекти/ – двамата приближени на Доган и Пеевски и председателя на ДАНС Димитър Георгиев – око и ухо на Борисов. Триумвирата на задкулисието бе поел ангажимент пред президента Путин Турски поток „на всяка цена“ да бъде готов преди връзката с Гърция за да позволи на Газпром да изпревари конкурентите си от Азърбайджан, като си защити пазарните дялове и изпреварващо блокира преносните капацитети в българската и регионалните мрежи.

На първия етап от блокирането на интерконектора с Гърция се задействаха адвокати и подставени лица, чийто жалбите излизаха като под индиго. Следите на всички тях водят към приближени на Борисов и Пеевски – петролен бос, лица от кръга опоскал КТБ и лидер на патриотическа формация. Главната прокуратура – Цацаров и Гешев, и ДАНС не само не съдействаха за разкриване на схемите срещу най-важния проект на ЕС и НАТО у нас в тази сфера, въпреки подадените сигнали, но на практика блокираха всякакви опити за противодействие, включително като започнаха да разследват разследващите.

Когато жалбите се изчерпаха, със съгласието на Борисов и през министъра на енергетиката Теменужка Петкова в употреба влезе и тежката артилерия на Пеевски и Доган – лейтенанта им в енергетиката – Илко Желязков, който скорострелно бе назначен за член на Борда на компанията, която реализира интерконектора. Внедряването стана по линия на ДАНС, като нейн представител тъй като проектът е от стратегическо значение. Вместо защита от националната агенция за сигурност, с одобрението на Борисов и през координирана схема между политически лица от ГЕРБ и ДПС те се опитаха да вземат под контрол проекта и търговете. Днес Борисов може да говори всичко, но без негово съгласие и без подписа на подчинената му Теменужка Петкова, нямаше как да бъде назначен в борда на компанията довереното лица на Доган и Пеевски Желязков.

Единствената причина планът им не успее бе че има система на многостранен контрол и българската страна не можеше да налага еднолично волята си.

Битките за блокиране на достъпа на конкуренти на Газпром до България и регионалния пазар продължават и с игрите около преноса по азерски газ до българска граница от Булгаргаз.

От една страна, шефът на компанията Павлов финтира, че поради закъснение на интерконектора с Гърция не може да осигури пренос до българския газов пазар, а от друга не участва на търговете за твърд и условен капацитет, основни тримесечен, на точката на свързване на трансадриатическия газопровод с гръцката мрежа, откъде газът постъпва у нас. Данните на електронната платформа ПРИЗМА, които са достъпни само за участници, недвусмислено показват наличието на свободни и неангажиран условен капацитет през второто тримесечие на тази година от 3,2 милиона кубически метра на ден, което е достатъчно за да пренесе цялото количество договорен азерски газ.

Освен чрез манипулации с капацитетите, Булгаргаз крие като „светотайнство“ фактът, че азерският газ през първите и вторите три месеца на годината е между 15 и 30 процента по-евтин от този на Газпром. Сега ни омайват, че цените в Европа са много високи за да приемем безропотно новото 20 процентно увеличение от 1 юни, но удобно пропускат, че ние и Турция имаме възможност за внос на азерски газ по най-ниската цена в Европа, но не го правим, за да не пипаме монопола и приходите на Газпром от продажба на газ у нас, част от които се връщат за да корумпират политици и държавни служители.

Общото във всички гореизброени случаи в дълбоката корумпирана държава е симбиозата между политика и олигархия, която беше санкционирана от Вашингтон.

Ако мислите че ще спрат лъжете се – Пеевски и Доган вече договаря инвестиции на Газпром в ТЕЦ „Варна“, като част от плана за удължаване на договора с Газпром след 2023 година.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *