АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Изпълнителният директор на Chevron предупреждава за високи цени на енергията

Снимка: Bloomberg LP

https://www.rigzone.com/news/wire/chevron_ceo_warns_of_high_energy_prices-16-sep-2021-166445-article/?mc_cid=4a38389985&mc_eid=fa7dc3a8b4

by Bloomberg|Kevin Crowley|, September 16, 2021 

В обозримото бъдеще светът е изправен пред високи цени на енергията, тъй като компаниите, добиващи петрол и природен газ се противопоставят на призивите да сондират отново, според ръководителя на Chevron Corp.

„Има неща, които пречат на пазарните сигнали в момента, които не сме виждали досега. В крайна сметка нещата се работят, но в крайна сметка това може да отнеме много време „, каза главният изпълнителен директор Mike Wirth в интервю за Bloomberg News в Ню Йорк. Той очаква високи цени за газ, втечнен природен газ и петрол, поне „за известно време“, без да посочва срокове.

Въпреки че, след като светът се възстанови от пандемията от Covid-19 цените на петрола и газа се повишиха тази година, големите компании, добиващи петрол и газ не са склонни да инвестират парите си в нови проекти, в промяна в поведението от предишните възходи. Това води до опасения за недостиг. Европа вече е изправена пред най-лошия си спад на природния газ от десетилетия, като цените се покачват до рекордни нива, дори преди зимата, когато търсенето обикновено е най -силно.

Една от причините ръководителите да са предпазливи да влагат инвестиционни долари в ново предлагане е, че акционерите не са показали, че са в притиснати. Те искат незабавно да им се върнат пари, вместо да ги виждат отново инвестирани в нови разработки. Въпреки че нарастващите стокови пазари „сигнализират, че можем да инвестираме повече“, цените на акциите изпращат на колективните органи за управление различен знак, каза Wirth.

„Има два сигнала, които търся и виждам само един от тях“ в момента, каза той. „Можем да си позволим да инвестираме повече. Пазарът на акции не изпраща сигнал, който казва, че смятат, че трябва да го направим. „

Някои инвеститори не желаят да подкрепят нови проекти, след катопрез последното десетилетие  петролните и газовите компании пропиляха милиарди долари за операции с ниска възвръщаемост. Други наблюдават признаците на изменението на климата и се опитват да преценят дали компаниите правят промените достатъчно бързо. Рисковете са реални: Royal Dutch Shell Plc получи заповед от нидерландски съд да намали до 2030 г. въглеродните емисии с 45%  по -рано тази година и Exxon Mobil Corp. беше принуден да се откаже от агресивен план за разширяване на фона на Covid-19 и вълненията на акционерите.

„Имате реална нова динамика, независимо дали става въпрос за правителствена политика, усилия за ограничаване на капитала в индустрията, за да затрудните достъпа на индустрията до капиталовите пазари“, каза Wirth. „Това в краткосрочен план може да създаде известен риск за световната икономика.“

Chevron, втората по големина западна петролна компания, е малко вероятно да отклони тенденцията и да преследва нов добив, въпреки че има най-силната финансова позиция сред своите колеги. Компанията намали миналата година капиталовите си разходи с почти една трета и необичайно обеща да ги поддържа на ниски нива до края на 2025 г. Съобщение преди седмица за увеличаване на разходите за технологии за преход на енергия преобръща само част от тези съкращения.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Когато нови проекти все пак се появят, техните бъдещи емисии са „голяма част от нашия процес на вземане на решения“, каза Wirth. Chevron се ангажира постепенно да намалява интензивността на емисиите си през следващите десетилетия, което предполага, че операциите с по-високи въглеродни емисии, като петролните пясъци, може да се окажат по-трудни за получаване на зелена светлина.

Може да има известно облекчение за цените на петрола, поне в краткосрочен план. Способността на ОПЕК да върне на пазара по-рано съкратените барели ще помогне за стабилизиране на цените през следващите месеци. Но тъй като добивът е силно ограничен извън картела, средносрочните цени може да останат силни, каза Wirth. Добиващите от шисти, които държат ограничението на цените през по -голямата част от последното десетилетие с потоци от петрол, сега са съсредоточени много повече върху прибирането на печалби, отколкото върху сондирането на нови сондажи.

„Наблюдавайте няколко години, ако глобалната икономика продължи да расте и да се възстановява след Covid, има ли достатъчно реинвестиране в енергията, която управлява света днес?“ – каза Wirth. „Или се обръщаме толкова бързо към енергията, която се готви за утре, че създадохме проблем в краткосрочен план?“

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *