АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: САЩ затвърждават лидерството в климата благодарение на напредъка в улавянето на въглерод

Dan Eberhart, Sep 24, 2021, forbes.com

Дан Еберхарт е главен изпълнителен директор на Canary, LLC, една от най-големите частни компании за услуги в петролната индустрия в Съединените щати. Бил е консултант в енергийната индустрия в Северна Америка, Азия и Африка. Коментарите му са публикувани в CNN, The Hill, Real Clear Energy и Economist. Редовно се появявам във Fox Business, CNN, MSNBC, Bloomberg и CNBC.

С началото на Седмицата на климата в Ню Йорк и Конференцията на ООН по изменението на климата COP26 съвсем скоро конкуренцията за водене на обществената дискусия около изменението на климата продължава да се засилва, тъй като световните лидери в бизнеса и правителството планират големи новини около тези събития.

Въпреки че усилията за намаляване на емисиите и смекчаване на въздействието върху климата са в основата на тези дискусии, избраните официални лица, промишлеността, академичните среди и други заинтересовани страни обикновено намират малък консенсус относно най-добрия път за това.

Добре финансираните природозащитници не биха харесали нищо повече от незабавно и нереалистично преминаване от традиционните енергийни ресурси към възобновяемата зелена енергия. Въпреки, че това е висока цел, това е непрактичен начин

да се подходи към сложно глобално предизвикателство.

Въпреки вълнението около възобновяемите енергийни източници, петролът и газът ще продължат да играят роля в световната икономика през следващите десетилетия, като някои организации прогнозират, че способността за постигане на нулеви емисии ще надхвърли целта за 2050 г. Само транспортният сектор прави приблизително 60 процента от цялото потребление на петрол и прогнозите показват, че световното търсене ще продължи. Настоящите инициативи за преход на енергия ще имат само незначително въздействие върху търсенето на петрол, несъвместимо с желанието за постигане на нулева нетната стойност на емисиите.

Реалността е, че петролните и газовите компании инвестират в научноизследователска и развойна дейност и намират начини да развият традиционната енергия по по-чист начин. Докато природозащитниците ще продължат да обвиняват частния сектор в липса на „позеленяване“, индустрията е мотивирана от финансов стимул да накара тези проекти да продължат напред.

Решаването на това предизвикателство ще изисква подход, описан по-горе.

Едно е сигурно: през следващите няколко седмици много погледи ще бъдат насочени към Съединените щати, тъй като администрацията на Байдън продължава да популяризира своята амбициозна програма за климата и се стреми да установи лидерство на САЩ в климата. Но сега, когато двупартийният инфраструктурен пакет е забравен, в застой в Камарата, някои притеснителни усилия да се постави началото на американското лидерство в областта на климата може да се забавят, преди това да реално да се случи.

Неотдавнашните съобщения за улавяне и съхранение на въглерод (CCS) предлагат на Съединените щати възможност да придобият необходимите позиции в областта на климата.

Въпреки че CCS е доказана, безопасна технология, която работи от десетилетия, тя все още е в начален стадий на развитие. Ускоряване на внедряването на CCS ще бъде от решаващо значение за постигането на американските и глобалните цели за нулеви нетни емисии – подвиг, който според Международната енергийна агенция /IEA/, ще бъде „практически невъзможен без технологията за Улавяне, използване и съхранение на въглерод (CCUS)“.

Миналата седмица 11 компании обявиха интереса си да създадат център/хъб за улавяне и съхранение на въглерод (CCS) по протежение на Хюстънския корабен канал. Хъбовете осигуряват икономически ефективен начин за компаниите, работещи в непосредствена близост, да използват споделена инфраструктура за внедряване на CCS технологията и да намалят колективните си емисии в по-голям мащаб.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Когато влезе в експлоатация, предложеният CCS хъб в Хюстън ще позволи на участващите компании, включително Chevron, ExxonMobil, NRG Energy и други, да уловят до 2030 г. 50 милиона метрични тона CO2 годишно, с цел да се уловят 100 милиона метрични тона годишно до 2040 г. Това е еквивалентно на премахването от движение на повече от 20 милиона коли и би представлявало голяма стъпка към въглеродния неутралитет на САЩ.

Въпреки че хъбът в Хюстън ще бъде първият по рода си в Съединените щати, други държави вече са създали подобни проекти, като например проекта Северно сияние в Северно море, предоставяйки план за други региони на САЩ, които да следват идеята. Всъщност, Апалачите, Средния запад и други райони по крайбрежието на залива обмислят създаването на подобни центрове за намаляване на промишлените емисии в своите райони.

„За промяна в цялата икономика трябва да се възползваме от наличните в момента възможности за надграждане на разширяването на чистата енергия с иновативни решения, които могат бързо и ефективно да се справят с емисиите, които другите технологии оставят след себе си“, се казва в съобщението за пресата от Calpine, един от най-големите американски производители на електроенергия.

През следващите няколко седмици медийните потребители ще бъдат затрупани със заглавия около технологии, които все още са на разстояние години за внедряване. Докато „позеленяване“ ще бъде термин, изхвърлен от недоброжелатели, за да неутрализира усилията на петролната и газовата промишленост. Реалността е, че индустрията ще може да осигури резултати, които еколозите не могат: жизнеспособни решения. CCS е доказана и налична в момента технология, която ще започне да създава по-ниско въглеродно бъдеще за американците.

CCS хъбовете предоставят решение за промяна на стъпките за внедряване на CCS и за САЩ да се включат в надпреварата за нулева мрежа. Състезанието обаче, вече е започнало и е изключително важно нашият публичен и частен сектор да се обединят, за да подкрепят мащабни проекти, които ще окажат значително въздействие върху емисиите сега – не само до 2050 г. Климатът е твърде голямо предизвикателство, което изисква многостранен подход, а не война на думи.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *