АкцентСветът

Русия: Казаното от Путин ще бъде формализирано като предложение на Газпром до 31 март

До 31 март Газпром ще представи, съгласувано с руското правителство и централната банка своето предложение за налагане на искането на Москва „недружелюбните“ страни да плащат за руския природен газ с рубли. Вчера, 28 март т.г. министрите на енергетиката от Г-7 отхвърлиха искането на Москва.

Защо това има значение: Докато европейските компании, ползващи природен газ от Русия сами ще решават дали и как да продължат да купуват руски природен газ, изявленията на служителите на Европейската комисия и енергийните им министерства ще използват това едностранно искане на Газпром за да ги притиснат да ускорят отказа си от руски енергийни източници. Отговорът ще зависи и от условията за плащане в рубли и разбира се от референтния курс, защото колебанията в курса на руската валута са значителни, както и валутните курсови разлики. До този момент няма предложение от Русия за механизъм за плащане в рубли, като се очаква то да бъде направено също до 31 март, най-малкото защото отговорът на руското предложение става невъзможен без оценка на последствията от валутните разлики. Не е ясно и доколкото руската ЦБ има ресурсите за да поддържа стабилен курса на рублата. Остава и неясно колко бързо то може да влезе в сила – да се внесат корекции в договорите, да се изчистят старите задължения и т.н.. 

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




С голяма вероятност, Газпром ще използва като лост за натиск, съкращаването на потоците на природен газ към недружествените страни в Европа, като прибегне до спиране на доставките на компании, които не спазват изискването. Но това ще доведе до намаляване на търсенето на рубли и на приходите от продажби на природен газ. Кремъл разчита, че Европа е неподогтовена да намери алтернативен източник, за това няма да има друг ход, освен да приеме. Тези, които не приемат, ще трябва да плащат много по-скъп газ. Тези разчети обаче се правят в самия край на отоплителния сезон, когато потреблението на природен газ рязко пада. 

Въпреки, че на теория е възможно, Русия да използва като валутен арбитър трета приятелска страна като Беларус, през която да стават допълнителните доставки, мащабът и рискът на операцията е значително по-голям за Минск, от операциите със суровия руски нефт, който изнасяше в чужбина. Някои компании и правителства, като Унгария и България, вероятно ще приемат руските искания на фона на вътрешния натиск. При всички случаи обаче този ход на Москва ще ускори „излизането“ от руски газ на компаниите в ЕС, тоест въпреки краткосрочните изходи, Газпром ще загуби европейския газов пазар.

Изходът от ситуацията ще има голямо значение и за преминаването към търговия в рубли и за други части от руския износ със западни валути, за обменния курс на рублата и за брутния вътрешен продукт на Русия. Има връзка и с финансовата експозиция на руската държава по външния и дълг, и за възможностите за осигуряване на достатъчни валутни приходи, за обслужване на външния си дълг.

След като ЦБ едва успя да избегне техническия фалит през март, с интерес ще следим следващото плащане на падежа през месец април.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *