АкцентАнализи & АлтернативиУкрайна

УКРАЙНА ПЕЧЕЛИ, А РУСИЯ ОТСЛАБВА КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПОВЕЧЕ

Какво означава неотдавнашното посещение на висши служители на САЩ в Украйна

Игор Федик

Изследователска мрежа „Нова Геополитика“ 

Двама високопоставени държавни служители на САЩ посетиха Украйна на 24 април: държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. От началото на пълномащабното нахлуване на Русия това е първото посещение на американски официални лица от такова ниво в Украйна.

Значението на това посещение е трудно да бъде оценено. Всичко беше важно: самият факт на посещението, какво са донесли Блинкен и Остин със себе си в Киев и изявленията, които са направили там.

В Киев гостите от САЩ потвърдиха намерението на администрацията на Джо Байдън да отпусне допълнителни 713 млн. долара за военно финансиране на Украйна и на 15 други партньори на САЩ в Централна и Източна Европа и на Балканите. От тази сума 322 млн. долара ще бъдат предоставени на Украйна, включително за доставка на оръжие и обучение на украинските военни. Това финансиране се различава от предварителната военна помощ на САЩ в Украйна. Това не е дарение на запаси на Министерството на отбраната на САЩ, а парични средства, които държавите могат да използват за закупуване на консумативи, от които може да се нуждаят.

От коментарите на американските гости за военните доставки за Украйна стана ясно и на какви оръжия ще заложат САЩ и другите украински партньори. По-специално Лойд Остин заяви, че тъй като най-активните боеве се преместват на изток, украинските войски „се нуждаят от оръжия с голям обсег“. „Чували сте ги да заявяват нуждата си от танкове. Правим всичко възможно, за да им предоставим необходимата подкрепа – артилерия и боеприпаси, които ще бъдат ефективни на този етап от бойните действия“, заяви министърът на отбраната на САЩ.

„Вярваме, че ние можем да спечелим, ако разполагаме с подходящото оборудване, подходящата подкрепа, правим всичко възможно и ще продължим да правим всичко възможно. Искаме Украйна да остане суверенна държава, способна да защитава суверенната си територия… Опитваме се да привлечем колегите си от други държави да [предоставят оръжия] за същия тип способности“, отбеляза Остин, като припомни, че САЩ са решили да доставят на Украйна 155-милиметрови гаубици и „стотици хиляди артилерийски боеприпаси“. Ръководителят на Пентагона каза също, че вече вижда „признаци“, че „много страни възнамеряват да отидат по-далеч и да предоставят на [Украйна] допълнителни боеприпаси и гаубици.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




От своя страна Антъни Блинкен направи редица изявления, които показват решимостта на САЩ да продължат и увеличат подкрепата си за Украйна. Най-важното е, че целта на тази подкрепа е не само да се запази Украйна като държава, но и да се спечели тази война.  

„Основното е следното: не знаем как ще се развият по-нататъшните събития в тази война, но знаем, че суверенна независима Украйна ще съществува много по-дълго, отколкото Владимир Путин е на власт… Подкрепата ни за Украйна [от страна на Съединените щати ще продължи. Тя ще продължи, докато не се убедим в крайния й успех“, заяви държавният секретар на САЩ.

Казаното от Лойд Остин е може би най-важното политическо изявление на Запада през последните месеци. Изявлението е пряко свързано с целите на САЩ в подкрепа на Украйна и може да отбележи повратна точка в руско-украинската война.

„Искаме Русия да бъде отслабена до такава степен, че да не може повече да прави това, което направи, когато нахлу в Украйна. Те вече са загубили голяма част от военния си потенциал и ние искаме да не могат да го възпроизведат много бързо“, заяви министърът на отбраната на САЩ.

С други думи, САЩ говорят директно за интереса си да се уверят, че Путинова Русия е максимално отслабена и вече не може да диктува условията си и да изнудва целия цивилизован свят. За тази цел е необходимо Украйна да бъде подкрепена и въоръжена всеобхватно. Това САЩ и техните партньори правят и ще продължат да правят и в бъдеще.

В контекста на посещението на американски високопоставени представители в Киев е необходимо да се припомни и изявлението на руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, че Русия е изпратила на САЩ нота с искане да спрат доставките на оръжие за Украйна. Фактът на тази нота и едновременните политически изявления на висши американски служители, както и нарастващият поток от различни видове оръжия, които САЩ и техните съюзници доставят и ще продължат да доставят на Украйна, показват, че нито САЩ, нито Западът като цяло вече не приемат сериозно руските ултиматуми и заплахи, и по-специално ядреното изнудване на Путин. Друг ярък пример за това е, че въпреки всички тези заплахи Финландия и Швеция продължават активно да се стремят към членство в НАТО.

Друг важен момент – и същевременно отговор на руската нота – е срещата във вторник, 26 април, на представители на повече от 40 държави във военната база на САЩ в Рамщайн, Германия, на която ще се обсъжда предоставянето на военна подкрепа на Украйна.

С други думи, всички горепосочени събития като цяло показват на Русия, че на фона на настъплението ѝ в Източна и Южна Украйна САЩ и техните съюзници няма да оставят Украйна на произвола на съдбата и няма да спрат да ѝ доставят оръжие. Напротив, тези доставки ще се увеличат не само като количество, но и като качество. Защо го правят и защо ще продължат да го правят? – Защото, както заявиха самите представители на САЩ в Киев, те вярват в победата на Украйна. А победата на Украйна над Путинова Русия означава не само запазване на украинската държава, но и това, че тази Русия вече няма да може да тероризира останалата част от цивилизования свят с ядрената си тояга, с армията си или с хибридните си заплахи. Ето защо целите на Украйна и останалата част от цивилизования свят съвпадат повече от всякога. Ето защо Украйна ще продължи да получава нейната подкрепа.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940