АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Недостигът на гориво изглежда ще засегне Унгария след две седмици

Експерти смятат, че през лятото в Унгария ще има недостиг на горива, дори и да не се случи аварията в петролната рафинерия Швехат. Поради това миналата седмица Австрия и Унгария предоставиха част от стратегическите си резерви от горива за вътрешно потребление. Изглежда обаче, че тези мерки няма да осигурят дългосрочни решения за облекчаване на проблемите. Според публикуваните от Blikk.hu данни за стратегическите запаси от горива през юли и август потреблението на горива е било с 30-40% по-високо, отколкото през януари. По тази причина фактът, че рафинерията на OMV в Швехат, Австрия, временно спря работа поради авария по време на планирана профилактика, представлява огромен проблем. 

Както пише международната преса, повредена е дестилационна кула, а двама работници са получили наранявания. Според плановете рафинерията е трябвало да възобнови работата си до 10 юни. Но щетите са толкова сериозни, че компанията все още не е обявила кога може да възобнови производството. Този проблем засяга не само Унгария, но и Словакия, Чешката република и Полша. 

В момента бензиностанциите на OMV осигуряват 17-19% от доставките на бензин и 13-15% от доставките на дизелово гориво в Унгария – пише hvg.hu.  Така миналата седмица Австрия и Унгария предоставиха част от стратегическите си резерви от горива за вътрешно потребление. С постановление на унгарското правителство на OMV бяха предоставени 18 000 000 литра бензин 95 и 29 000 000 литра дизел. Компанията обаче ще трябва да ги върне: 40 процента до 31 август, а останалите 60 процента до 31 октомври. Според постановлението Унгарската асоциация за съхранение на въглеводороди ще определи цената. 

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Тамаш Плетсер, експерт в сектора на газа и петрола в Erste Group, заяви, че проектите за съществена поддръжка трябва да се извършват на всеки 4-5 години. Заради пандемията обаче дружествата е трябвало да ги отложат. Затова сега те се провеждат едновременно в целия свят.  Г-н Плетцер заяви, че OMV би искала да предостави подкрепа за горивата с помощта на австрийските резерви. Съществува обаче конкретен ред. Задоволяването на вътрешното търсене е на първо място. Чуждестранните бензиностанции могат да бъдат едва на второ място. Освен това Унгария вероятно е в края на списъка, тъй като правителственият таван на цените прави бизнеса нерентабилен. След въвеждането на тавана на цените няколко търговци на горива напуснаха Унгария, а сега изглежда, че и OMV ще се откаже от пазара. 

Унгарската MOL осигурява сега 70 % от доставките на горива на вътрешния пазар, но не може да надхвърли това ниво, твърди Блик. Унгария следва правилата на ЕС и Международната агенция по енергетика, така че разполага със стратегически резерв от суров петрол и петролни продукти, който се равнява на 90 дни внос и 60 дни потребление. Това означава 800 000 000 литра бензин и дизел. OMV заема 6-7% от тях благодарение на предложението на унгарското правителство. 

Юли и август са двата пика в потреблението на горива, тъй като всички излизат в отпуск и се извършва селскостопанска работа. Заради пандемията приблизително 5 % от рафинериите прекратиха работа. Когато търсенето отново започна да се покачва, Русия нападна Украйна. В резултат на това ЕС въведе ембарго върху руския петрол и петролни продукти, доставяни по море. Срокът е от 6 до 8 месеца. Г-н Плетър заяви, че резервите на МОЛ няма да са достатъчни, за да задоволят нарасналото търсене. Вносът на гориво в Унгария не си заслужава. Освен това през лятото и есента в рафинериите на MOL в Поцони (Братислава) и Сажаломбата ще се проведе планирана поддръжка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *