Светът

Поредният ядрен шантаж на Путин е признак за безсилие

Картината се промени толкова рязко в резултат на това, че бойната обстановка не протече по плана на Путин, че се смени реториката по света относно войната. Ако в началото всички вярваха, че Киев ще бъде превзет за три дни, виждаме докъде се стига днес – изчезна страхът от ядрения шантаж на Русия. Вероятно за това е допринесъл и Китай със своя позиция, която не разгласява публично. Засилва се и помощта.
Байдън изпревари Путин с политически жест на място. Обявената нова помощ от $500 млн. за Украйна е черешката на тортата. Появата му в Киев е историческа и знакова, превърна го в съвременния Йерусалим на демократичния свят. Сега и Джорджа Мелони е заявила посещение там. Вместо да профанизира темата за Украйна, Путин я вдигна на пиедестал и я постави във фокуса на световното внимание. Не знаем какво става в прословутата руска душа, защото нямаме канали да бръкнем в нея. Подозирам, че много руснаци знаят за какво става дума, но са длъжни да проявяват лоялност. По време на речта на Путин присъстваха и ръководителите на окупираните територии. Поредният ядрен шантаж е признак за безсилие. Точно пет пъти Путин спомена „ядрено“, което показва, че не може да се справи по друг начин. Руснаците са се съсредоточили върху изключително минималистични цели в сравнение с първоначалните. Това коментира в студиото на Алтернативата политологът и блогър Иво Инджев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Крайните шовинисти истеризират, като твърдят, че имат потенциал да мобилизират 20 млн. Как се мобилизират 20 млн. руснаци за толкова непопулярна кауза?! Тези, които искаха да отидат и да се бият за пари и извадените от затворите, го направиха и войната ги смля. Лондонският Таймс изчисли, че за да превземат 100 ярда, т.е. 90 м., руснаците губят по 2000 души. При десанта в Нормандия на 6 юни, 1944 г. американците дават 1700 жертви.
Всички видяхме развитието на оказваната помощ. Тръгнаха от Джавелин ракети, изстрелвани от рамо, които спряха руската армия край Киев, след което започнаха да получават гаубици, а сега се предоставят танкове. Сигурен съм, че ще има и самолети. В Конгреса на САЩ се чуват и гласове да им бъдат предоставени и ракети с далечен обсег, които на практика ще направят присъствието на руснаците във военните обекти на Крим непоносимо. А с хода си да посети Киев Байдън ги свари напълно неподготвени.
Полша вече е станала голяма европейска сила. Идеята на „Трите морета“ е да се изгради пояс от държави, който да обгради Русия от Балтийско до Черно море, а Полша е двигателят на тази инициатива. Тя още преди 7-8 години достигна ¼ от БВП на Русия. Само мебелната ѝ промишленост получава повече като стойност, отколкото Русия получава от износа на нефт. Полша е най-близкият съюзник на САЩ на континента.
В Черна гора и в Гърция Радев говореше това, което искаха да чуят от НАТО, но в България се обръща към друга аудитория, на която също иска да се хареса. Но ние живеем в съвременна информационна среда и хората чуват и едното, и другото послание и неслучайно рейтингът му намалява. Възприел съм масово използвания в Украйна термин „рашизъм“ и го намирам за напълно адекватен.
Макрон търси диалог с Русия и малко живее със спомена по Саркози, който помоли Путин да спре инвазията в Грузия през 2008 г. и това се запомни. Същевременно Франция е първата, която предоставя танкове. Големият въпрос е единството на Запада и тук е голямата „заслуга“ на Путин. Толкова единни НАТО и ЕС не са били, откакто са създадени, и това се вижда с просто око от всички.
Не бих се ангажирал с прогноза за изхода на войната.
Замразени бяха гигантски активи на Русия. Конфискувана бе огромна движима и недвижима собственост. Съдебният процес ще е дълъг, това отнема време. Преди няколко дни излезе информация, че Путин демонстративно е наградил батареята, снабдила с ракетата Бук руските сепаратисти. Днес празнуват стария празник на Съветската армия, преименуван в Ден на Родината.
Историята е отправна точка. През 1917 г. Русия губи ПСВ, като преди това предизвиква революция. После СССР загуби Студената война и се разпадна. През 1905 г. Русия загуби и войната срещу Япония – т.нар. Първа руска революция. След всяко поражение на Русия следват разпад и дезинтеграция. Смятам, че един ден Русия ще си смени дори знамето, прогнозира в заключение политологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *