Kommersant.ru: В Конституцията може да вкарат принцип за неприкосновеност на бившите президенти

(Дез)информация/Анализи

Работната група за промяна на Конституцията на Русия предлага да се включи неприкосновеност на бившите президенти в Основния закон. Това съобщи по време на заседание на работната група нейният съпредседател Павел Крашенинников, съобщава РИА Новости. По негови думи, могат да бъдат предоставени и други гаранции в съответствие с федералните закони.

Инициативата беше поета от председателя на Съюза на жените на Русия Екатерина Лахова. Според нея принципът за неприкосновеността на президента, заложен в Конституцията, позволява прилагането на конституционни мерки за защита на суверенитета на Русия.
„Но тази конституционна разпоредба трябва да се прилага и за президента, чийто мандат приключва. Защото, първо, това ще бъде конституционна гаранция за независимостта на неговите дейности, включително при изпълнение на задълженията на действащия държавен глава „, каза г-жа Лахова (цитат от ТАСС).

„Сега няма позиция, която държавният глава да е заявил“, коментира Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, предложението на г-жа Лахова.

Трябва да се отбележи, че сега неприкосвеността на бившия президент се регулира от федералния закон „За гаранциите на президента на Руската федерация, който е престанал да упражнява правомощията си, и на членовете на неговото семейство“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Общо работната група за изменение на Конституцията е получила над 600 поправки и предложения. Профилният комитет на Държавната дума  е получил 235 официални поправки.

Съветът на Държавната дума удължи срока за изменение на второто четене на законопроекта на президента до 2 март, а председателят на долната камара Вячеслав Володин предположи, че второто четене на законопроекта може да се извърши на 10 март.

Коментар на АА

Маневрите около Путин и неговите планове да си осигури пожизнени привилегии, власт и имунитет продължават.

Типичен ход – инициативата идва от „трудовите колективи“. Путин и неговия говорител мълчат, за да видят реакциите.

Ако се приемат, тези пожизнени гаранции за неприкосновеност ще засегнат и съратника му Медведев, който като че ли има по-спешна нужда от пожизнен имунитет.

Лошото на подобни законодателни стъпки, че както са въведени, така и могат да се отменят. Конституцията и законите на Русия не гарантират нищо никому. Особено пожизнено. Само властта може да гарантира.

* https://www.kommersant.ru/doc/4259687?from=main_1

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Kommersant.ru: В Конституцията може да вкарат принцип за неприкосновеност на бившите президенти

 • 24th март 2021 в 7:29 am
  Permalink

  Thanks for one’s marvelous posting! I really enjoyed reading it,
  you can be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will eventually come back later in life.
  I want to encourage you to continue your great writing, have a nice holiday
  weekend!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *