Светът

Dailystorm.ru: Руският съвет за сигурност обяви готовността на САЩ да „удушат“ Европа заради своите собствени интереси

(Дез)информация/Анализи

Вашингтон се стреми да покаже на своите европейски съюзници „кой тук е шефът“, казва Александър Венедиктов

В контекста на пандемията COVID-19 Съединените щати са готови да „удушат“ европейските държави в свой интерес, заяви заместник-секретарят на руския съвет за сигурност Александър Венедиктов. Според него американската администрация не взема предвид мнението на европейците, изисква безспорно подчинение от тях и е готова да поддържа съюзническите отношения само на платена основа.

„Вашингтон каза – и точка, работата на европейците е да изпълняват. Ако искате да продължите да поддържате съюзническите отношения в НАТО – плащайте “, каза Венедиктов в интервю за РИА Новости.

В стремежа си да покажат „кой тук е шефът“, Съединените щати разкъсаха споразумения като Договора за премахване на ракети със среден и далечен обсег на действие и с по-малък обсег на действие и Договора за открито небе, от които пряко зависи европейската сигурност, добави заместник-секретарят на Съвета за сигурност.

Венедиктов припомни също, че американските власти предприемат всички мерки, за да попречат на Европа да получава евтин газ по газопровода „Северен поток 2“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




На 22 юли Камарата на представителите на САЩ одобри проекта за бюджет за отбрана, който предвижда въвеждането на нови санкции срещу газопровода „Турски поток“ и „Северен поток 2“. В началото на юли Nord Stream 2 AG заяви, че новите санкции на САЩ срещу газопровода в Балтийско море ще засегнат директно над 20 компании от повече от 12 европейски държави и ще блокират около 700 милиона евро инвестиции в довършването на газопровода. Компанията отбеляза също, че ограничителните мерки на Вашингтон са предназначени да увеличат доставките на скъп американски втечнен природен газ за ЕС.

Посланикът на ЕС в Русия Маркус Едерер заяви на 9 август, че ЕС разработва механизъм, който ще направи съюза по-устойчив на възможни санкции от трети страни. До края на 2020 г. се планира да бъде изготвен документ с мерки за укрепване на финансовия и икономически суверенитет на Европейския съюз. Дипломатът подчерта също, че европейската политика трябва да се определя в Европа, а не от ръководствата на други държави.

Коментар на АА

Изказването на заместник-секретаря на Съвета за сигурност на Русия е достатъчно важно послание, за да остане незабелязано. Освен стандартните оценки, които не са новост, по отношение на опита да се работи върху противоречията между САЩ и ЕС, прави силно впечатление надеждата, която Кремъл възлага на т.н. механизъм противодействие на санкции от трети страни, който щял да направи ЕС по устойчив спрямо американски санкции.

Първо, линията за повишаване на дела на ЕС в разходите за отбрана на НАТО не е свързана само с Тръмп, а ще бъде линия на поведение на всяка следваща американска администрация.

Второ, преместването на американски войски от Германия към Русия е просто придвижване на контингенти по-близо до източника на заплахата. Логично действие извън политиката на Тръмп.

Трето, нито ЕС, нито канцлера Меркел са отишли по-далеч от думите в намерението да противодействия чрез контрасанкции или специални мерки.

Накратко, следва да се очаква канонада от Кремъл по повод на новите санкциите, заложени в бюджета за отбрана, когато минат през Сената и станат факт. Както по отношение на Северен поток -2 , така и по отношение на „забравения“ до скоро проект Турски поток -2, от който България е част.

https://dailystorm.ru/news/v-sovbeze-rossii-zayavili-o-gotovnosti-ssha-udushit-evropu-radi-svoih-interesov

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *