АкцентАнализи & АлтернативиУкрайна

Вандализъм на паметника на хан Кубрат в Украйна: неприятна история без политически нюанси

Игор Федик, New Geopolitics Research Network

Тази седмица доста спокойните украинско-български отношения бяха разтревожени от една не особено приятна новина. В Полтавска област вандали унищожиха паметник на българския владетел хан Кубрат. На 5 април кмета на село Малая Перешчепина, район Новосанжар се обърна към полицията и каза, че неизвестни лица са повредили паметника на хан Кубрат. На мястото на инцидента полицията в Новосанжар установява, че неизвестни лица са изкопали бетонната основа на комплекса, в резултат на което стълба на паметника е паднал.

На следващия ден българското външно министерство осъди акта на вандализъм и изрази очакване компетентните украински власти да идентифицират виновните за това хулиганство и да ги изправят пред съда.

Украинското външно министерство от своя страна го нарече провокация, а някои медии дори откриха следа от украински националисти в това.

Но всичко сочи, че разрушаването на мемориала е дело на обикновени иманяри, които най-вероятно са чували историята за т.нар. съкровище. През 1912 г. на мястото на съвременния мемориален комплекс, овчарче се препъва в златен съд и пада в мината с погребалното оборудване. Ценностите, които по-късно са били извлечени от него, са над 800 предмета, включително 19 сребърни и 16 златни съда. Общото тегло на Перешчепинското съкровище надвишава 25кг злато, сребро – 50кг.

За това, че обикновени търсачи  на съкровища са „работили“ на мястото на паметника на хан Кубрат, свидетелства и естеството на щетите върху самия мемориал: под бетонната му основа е изкопана. По-вероятно е, че знаейки за стойностите, открити тук по-рано, са искали да проверят отново това място с помощта на по-модерна технология от тази, използвана по време на разкопките преди повече от 100 години.

Ако унищожаването на паметника на хан Кубрат беше умишлена провокация срещу украинско-българските отношения, тогава „провокаторите“ най-вероятно щяха да действат по по-различен начин: едва ли щяха да правят изкоп, щяха да използват боя, щяха да направят някакви антибългарски надписи и други неща, които „провокаторите“ обикновено правят, например, с предмети от полското културно-историческо наследство в Украйна и, обратно, в Полша с украински такива.

За да разберем дали това е провокация и кой стои зад нея, е достатъчно просто да си зададем въпроса: кой има полза от нея? Не е нужно да сте голям анализатор, за да разберете, че само третата сила, чийто център е в Кремъл, печели от игра на украинци срещу поляци, унгарци или румънци.

Интересът му тук е разбираем: Полша оказва силна подкрепа на Украйна по пътя към НАТО и ЕС, както и в противодействие на руската агресия, Унгария диша неравномерно към Закарпатието и изнудва Украйна, като блокира отношенията Украйна-НАТО, на Румъния в украинското обществено съзнание през последните десетилетия – Разбира се, не без участието на Кремъл – беше отредена ролята на основната заплаха.

Следователно, да се подпали огъня в отношенията на Украйна със съседите и периодично да се добавя масло в огъня, по-специално чрез различни действия на вандали, националисти и т.н. – е в преките интереси на Кремъл. Разделяй и владей, както се казва.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




В случая с България, която изгражда антиукраинския „Турски поток“ и се противопоставя на засилването на морското присъствие на НАТО в Черно море, Кремъл няма толкова голяма нужда.

Сегашните спокойни украинско-български отношения са повече от приемливи за него. А личността на самия хан Кубрат в Украйна не е искрата (като например УПА в Полша или Армия Крайова в Украйна), която може да разпали пожар в отношенията между Киев и София.

Някои проруски медии, като Ukraina.ru, в историята за паметника на хан Курбрат, направиха отклонение относно украинските националисти. „Находката на гроба на Кубрат потвърди данните на средновековните летописци, а самият гроб се превърна в знаково място за водачите на българското национално движение. Те редовно идват в Малая Перешчепина, където организират различни културни събития с участието на представители на българската общност, провеждат музикални фестивали и поставят българоезични щандове“.

Според една от версиите това е предизвикало недоволството на националистическите активисти, които са решили да унищожат паметника, изхождайки от добре известната формула: „Запомни чужденецо- тук собственик е украинец“, се казва в материала, публикуван на този уебсайт. Но нито проруските медии в Украйна, нито самите руски медии (както обикновено правят) не направиха обичайната „антифашистка“ истерия. Например „Российская газета“ пише само, че „българското външно министерство осъди акта на вандализъм срещу паметника на хан Кубрат в село Малая Перешчепина, разположено в Полтавска област на Украйна“.

На свой ред Министерството на външните работи на Украйна осъди акта на вандализъм и изрази увереност, че това няма да повлияе на развитието на приятелски отношения между Украйна и България. Министерство също така отбеляза, че правоприлагащите органи вече са започнали разследване с цел незабавно разкриване на това престъпление и наказание на виновните за акта на вандализъм.

Тоест, въз основа на всичко казано по-горе, можем да кажем, че в неотдавнашната неприятна история с паметника на хан Кубрат има повече вандализъм, отколкото провокации.

След известно време мемориалът ще бъде възстановен и ситуацията ще бъде уредена. Разбира се, ако някой отново не иска да спекулира по тази тема.

Превод Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “Вандализъм на паметника на хан Кубрат в Украйна: неприятна история без политически нюанси

  • Историк

    Първо това е паметник на глупостта. Нито тук има погребение, нито пък тази земя е свързана по някакъв начин с Кубратова България и Кубрат. Тук е открито едно заровено съкровище, незнайно от кого, а като предмети на Кубрат могат да се определят само трита пръстена с монограмите му. Двичко останало е патриотарска дебелашка фантазия на наши недоучили уж академични пишман-историци и археолози. Създава се един измислен култ. Глупостта на българската патиотарска сбирщина е безкрайна! Разрушаването на паметници не е културно, но какво очаквате в една крайно национализирана Украйна. Там не обичат малцинствата! Така че изобщо не ми пука за тъпия паметник!

Коментарите са затворени.