Вандализъм на паметника на хан Кубрат в Украйна: неприятна история без политически нюанси

Игор Федик, New Geopolitics Research Network

Тази седмица доста спокойните украинско-български отношения бяха разтревожени от една не особено приятна новина. В Полтавска област вандали унищожиха паметник на българския владетел хан Кубрат. На 5 април кмета на село Малая Перешчепина, район Новосанжар се обърна към полицията и каза, че неизвестни лица са повредили паметника на хан Кубрат. На мястото на инцидента полицията в Новосанжар установява, че неизвестни лица са изкопали бетонната основа на комплекса, в резултат на което стълба на паметника е паднал.

На следващия ден българското външно министерство осъди акта на вандализъм и изрази очакване компетентните украински власти да идентифицират виновните за това хулиганство и да ги изправят пред съда.

Украинското външно министерство от своя страна го нарече провокация, а някои медии дори откриха следа от украински националисти в това.

Но всичко сочи, че разрушаването на мемориала е дело на обикновени иманяри, които най-вероятно са чували историята за т.нар. съкровище. През 1912 г. на мястото на съвременния мемориален комплекс, овчарче се препъва в златен съд и пада в мината с погребалното оборудване. Ценностите, които по-късно са били извлечени от него, са над 800 предмета, включително 19 сребърни и 16 златни съда. Общото тегло на Перешчепинското съкровище надвишава 25кг злато, сребро – 50кг.

За това, че обикновени търсачи  на съкровища са „работили“ на мястото на паметника на хан Кубрат, свидетелства и естеството на щетите върху самия мемориал: под бетонната му основа е изкопана. По-вероятно е, че знаейки за стойностите, открити тук по-рано, са искали да проверят отново това място с помощта на по-модерна технология от тази, използвана по време на разкопките преди повече от 100 години.

Ако унищожаването на паметника на хан Кубрат беше умишлена провокация срещу украинско-българските отношения, тогава „провокаторите“ най-вероятно щяха да действат по по-различен начин: едва ли щяха да правят изкоп, щяха да използват боя, щяха да направят някакви антибългарски надписи и други неща, които „провокаторите“ обикновено правят, например, с предмети от полското културно-историческо наследство в Украйна и, обратно, в Полша с украински такива.

За да разберем дали това е провокация и кой стои зад нея, е достатъчно просто да си зададем въпроса: кой има полза от нея? Не е нужно да сте голям анализатор, за да разберете, че само третата сила, чийто център е в Кремъл, печели от игра на украинци срещу поляци, унгарци или румънци.

Интересът му тук е разбираем: Полша оказва силна подкрепа на Украйна по пътя към НАТО и ЕС, както и в противодействие на руската агресия, Унгария диша неравномерно към Закарпатието и изнудва Украйна, като блокира отношенията Украйна-НАТО, на Румъния в украинското обществено съзнание през последните десетилетия – Разбира се, не без участието на Кремъл – беше отредена ролята на основната заплаха.

Следователно, да се подпали огъня в отношенията на Украйна със съседите и периодично да се добавя масло в огъня, по-специално чрез различни действия на вандали, националисти и т.н. – е в преките интереси на Кремъл. Разделяй и владей, както се казва.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
В случая с България, която изгражда антиукраинския „Турски поток“ и се противопоставя на засилването на морското присъствие на НАТО в Черно море, Кремъл няма толкова голяма нужда.

Сегашните спокойни украинско-български отношения са повече от приемливи за него. А личността на самия хан Кубрат в Украйна не е искрата (като например УПА в Полша или Армия Крайова в Украйна), която може да разпали пожар в отношенията между Киев и София.

Някои проруски медии, като Ukraina.ru, в историята за паметника на хан Курбрат, направиха отклонение относно украинските националисти. „Находката на гроба на Кубрат потвърди данните на средновековните летописци, а самият гроб се превърна в знаково място за водачите на българското национално движение. Те редовно идват в Малая Перешчепина, където организират различни културни събития с участието на представители на българската общност, провеждат музикални фестивали и поставят българоезични щандове“.

Според една от версиите това е предизвикало недоволството на националистическите активисти, които са решили да унищожат паметника, изхождайки от добре известната формула: „Запомни чужденецо- тук собственик е украинец“, се казва в материала, публикуван на този уебсайт. Но нито проруските медии в Украйна, нито самите руски медии (както обикновено правят) не направиха обичайната „антифашистка“ истерия. Например „Российская газета“ пише само, че „българското външно министерство осъди акта на вандализъм срещу паметника на хан Кубрат в село Малая Перешчепина, разположено в Полтавска област на Украйна“.

На свой ред Министерството на външните работи на Украйна осъди акта на вандализъм и изрази увереност, че това няма да повлияе на развитието на приятелски отношения между Украйна и България. Министерство също така отбеляза, че правоприлагащите органи вече са започнали разследване с цел незабавно разкриване на това престъпление и наказание на виновните за акта на вандализъм.

Тоест, въз основа на всичко казано по-горе, можем да кажем, че в неотдавнашната неприятна история с паметника на хан Кубрат има повече вандализъм, отколкото провокации.

След известно време мемориалът ще бъде възстановен и ситуацията ще бъде уредена. Разбира се, ако някой отново не иска да спекулира по тази тема.

Превод Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “Вандализъм на паметника на хан Кубрат в Украйна: неприятна история без политически нюанси

  • 13th април 2021 в 6:00 pm
    Permalink

    Първо това е паметник на глупостта. Нито тук има погребение, нито пък тази земя е свързана по някакъв начин с Кубратова България и Кубрат. Тук е открито едно заровено съкровище, незнайно от кого, а като предмети на Кубрат могат да се определят само трита пръстена с монограмите му. Двичко останало е патриотарска дебелашка фантазия на наши недоучили уж академични пишман-историци и археолози. Създава се един измислен култ. Глупостта на българската патиотарска сбирщина е безкрайна! Разрушаването на паметници не е културно, но какво очаквате в една крайно национализирана Украйна. Там не обичат малцинствата! Така че изобщо не ми пука за тъпия паметник!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *