АкцентАнализи & АлтернативиУкрайна

САЩ подготвят отпускане на заеми за Украйна

Игор Федик

Research Network New Geopolitics

Късно миналата сряда вечерта Сенатът на САЩ прие важен законопроект за програмата lend-lease, която ще позволи на президента Джо Байдън да снабдява по-добре Украйна с оръжия, боеприпаси и други необходими материали за защита срещу руската военна агресия. Подобна инициатива на американските законодатели може да промени драматично ситуацията на бойното поле в Украйна.

САЩ за първи път използват програмата „Ленд-лийз“ по време на Втората световна война. В съответствие с тази програма САЩ частично даряваха на своите съюзници във войната боеприпаси, оборудване, храни и стратегически суровини, включително петролни продукти. Концепцията на програмата даваше на президента правото да помага на всяка страна, чиято отбрана се считаше за жизненоважна за Съединените щати. Законът Lend-Lease, приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Рузвелт на 11 март 1941 г., предвижда

– различни оръжия и военно оборудване, суровини и други артикули, доставени на съюзниците, които са били унищожени, изгубени или използвани по време на войната, не подлежат на плащане;

– имуществото, което е останало след войната и е подходящо за граждански цели, ще бъде изплатено изцяло или частично по дългосрочни заеми (предимно безлихвени), отпуснати от САЩ.

Основните клиенти на САЩ са Обединеното кралство, както и СССР и страните от Британската общност. Lend-Lease се счита за промяна в хода на войната, тъй като позволява на САЩ бързо да снабдяват съюзниците без времеемки процедурни пречки.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Какво би могъл да означава на практика моделът Lend-Lease за Украйна през 2022 г.

1. В политическо отношение. Сенаторите бързо подкрепиха предложението за Lend-Lease, защото Украйна е доказала, че може да се защитава ефективно и да нанесе значителни щети на врага. Американските законодатели прибягват до действия, използвани за последен път по време на Втората световна война. Това е още един знак, че САЩ смятат, че руската военна агресия не се отнася само за Украйна, а за целия либерален ред.

2. В логистично отношение. Законът за заем за Украйна ще ускори прехвърлянето на основно военно оборудване и други важни доставки за Украйна, като намали бюрокрацията. Той също така би позволил де факто даряване на оборудване с разпоредби, предвиждащи, че Украйна ще заплати стойността му на САЩ по-късно.

3. Във военно отношение. Украйна вече започва да осъзнава значителното си числено предимство по отношение на личния състав. Въпреки това, поради многото хора, желаещи да защитават родината си, и загубата или изчерпването на военното оборудване и боеприпаси на бойното поле, Украйна има особен дисбаланс в съотношението между личен състав и въоръжение. А американският заем, заедно с доставките на оръжие от други държави, би трябвало да изравнят тази диспропорция.

Ленд-лийзът следва да укрепи качествено отбранителните способности на Украйна, най-вече да осигури на украинските военни оръжия, от които те имат остра нужда днес. На първо място, това се отнася до оръжия, които могат да унищожат това, което в момента причинява най-големи щети на украинската гражданска инфраструктура и на цивилното население:

Руските ракети с далечен обсег.

Артилерия с далечен обсег на действие.

Военни кораби, от които се изстрелват крилати ракети.

Самолети, от които също се изстрелват крилати ракети и които бомбардират.

С други думи, противоракетната отбрана, противовъздушната отбрана и противокорабните системи са от съществено значение за Украйна. Освен това доставките на артилерия с голям обсег на действие (по-специално ракетна артилерия) и боеприпаси за нея са жизненоважни за украинската армия. Както и голям брой бронирани верижни и колесни машини, както и преносими противотанкови и противовъздушни ракетни системи, които вече са се доказали на бойното поле.

Сега предстои гласуване в Камарата на представителите, след което законопроектът ще отиде за подпис при президента Байдън. След като президентът го подпише, ще започне приложната работа. Надяваме се, че това ще стане възможно най-скоро.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940