България

Гюров и Глиги: Време е обществото ни да си постави дългосрочни цели

Гюров: Шеста или седма година участвам в предизборни кампании. Не разграничавам кампанията от останалото време, а това е и идеята на Гражданското общество – всеки да участва с изисквания и инициативи към системата.
Глиги: Досега съм бил няколко пъти кандидат от Зелено движение. Колкото до кампанията, всичко вече е казано – каузите са едни и същи във и без кампания. По-важно е какво се случва в парламента. Твърде е възможно кризата да не се разреши и да се превърне в ежедневие. Обществата, които не си поставят ценностите като цел и избират кашкавала пред свободата, в крайна сметка губят и едното, и другото. Време е да си поставим дългосрочни цели като общество.
Гюров: Всяка една от последните пет кампании си има своите особености – преди беше газът, сега е инфлацията. Българските политици явно се страхуват от прекалената обич на българския народ към Русия. Много хора не смеят да заемат позиция поради криворазбрана дипломатичност. Русофилите са повече в пропагандната машина – там ресурсът е огромен, но дълбоко в същността си България е проевропейски настроена и то открай време.
Глиги: Не трябва да използваме понятия като „русофилия“ и “русофобия“. Да уважаваш руските постижения няма общо с диктаторския режим на Путин. Ако някой поставя интересите на чужда държава пред българските, това е национално предателство. Пълно е и със соцносталгици. В Социалните мрежи е пълно с хора, които се възприемат като джедаи с идеята да възстановят баланса на геополитическите сили.
Гюров: Има хора с демократично мислене, които застават на страната на Русия – на авторитарността ѝ. Обяснявам си това с пропагандата – най-големият проблем на съвремието ни. И става все по-силна, особено при обществените телевизии. Там нещата са по-скандални, отколкото в Съдебната система. Нужно е гражданско представителство и в управлението на страната – това е моделът, за да светват лампите на политиците.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Глиги: Лидерите в голямата политика с времето омекват и стават по-компромисни и тогава губят твърдите ядра.
Гюров: Последните анализи показват, че гласуващите стават все по-малко. С интерес очаквам след приемането на хартиената бюлетина колко ще се вдигне избирателната активност. Според проф. М. Константинов, щяла да се вдигне между 300 и 600 хил. Какво ще стане на следващите избори, какво евентуално ще стане със Закона за хартиената бюлетина? След като един човек доказано се е провалил в прогнозите и анализите си, не разбирам каква е причината да бъде канен по студията. Кампанията сякаш се води с подизпълнители – така по-лесно се замитат лъжите. Принципът на демократичните формации е хората в тях да изразяват мнението си, а не това, което е заръчал лидерът им. Едни хора непрекъснато говорят от името на г-н Борисов.


Глиги: В Коалицията сме шарени и различни, което означава, че сме автентични и това е плюс.
Гюров: На кампанията ѝ пречи най-вече това, че няма ясни цели. Хората искат да видят едни независими депутати в парламента, на които не им се нарежда отгоре и изразяват волята на избирателите си.
Гюров: Хората, които се занимават с изкуство и култура в България трябва да хванат нещата в свои ръце. Това, което трябва да се оптимизира и координира, е писането на стратегии. Редовият артист има все по-малко място в бюджетите на министерствата и той би могъл да си го извоюва, като е по-активен. Проблемът е, че в България продължава да цари тежък соц.
Глиги: Култура в едно общество са и отношенията между хората. Българите не сме кооперативни и затова не успяваме да изградим силни гилдийни организации. Очевидно е, че не се справяме с това. Трябва да сме наясно какви цели можем да си поставим и какви средства да намерим, за да ги изпълняваме. С БОЕЦ взаимно се харесваме – единствената непартийна силна политическа организация.
Гюров: Приех поканата на БОЕЦ, защото изповядвам мисленето гражданското участие в политиката да бъде изведено на преден план. Убеден съм, че това е една малка стъпка към развитието на гражданско общество. Надявам се партиите да осъзнаят нуждата от това да се демократизират и да признаят, че това е начинът да има някакво съглашение. Хората, които искат алтернатива и промяна, не са против дадени партии, а са против отделни модели или личности. Битката да изискваме и да участваме по-активно в тия процеси – това е начинът, по който можем да се движим напред. Това е дълъг процес и той не свършва с тези избори. „Открийте онези, които не са се предали, защото те са бъдещето.“
Глиги: Нужна ни цел като общество и това трябва да са ценностите, а не стойностите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *