България

Сега ще се види дали независимите хора са повече от зависимите

Бил съм харесван от бившите си колеги заради начина, по който работя. При ситуацията с хартиената бюлетина, с Еврозоната, с Украйна, аз не реагирах по нов начин. Тоест бях изключен заради същото нещо, заради което на по-ранен етап бях харесван. Въпросът дали са на прав път е реторичен. Нещата отиват от зле към по-зле. Основни ключови фигури – Зарков, евродепутати и председатели на младежко обединение, бяха натирени по един или друг начин. И пространството се маргинализира дотам, че в момента основна теза и тема в кампанията им е хомофобията. БСП решиха да надцакат Възраждане и темата им за еврото с темата за джендърството. В единия случай целта е България да бъде държана извън ядрото на Европа. В другия се насажда хомофобия, която ще доведе до доста лош резултат. Добрата новина при нас не е самото политическо обединение, а фактът, че се включиха редица граждански организации. Хората разбраха, че независимо дали са в БФС, в Народния театър или в политиката, битката е една и съща. Това коментира в студиото на Алтернативата Явор Божанков от ПП-ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Всичко се свежда до борбата за свобода. Не е за вярване, че в БФС при тия резултати има въобще избор между Боби Михайлов и Стилиян Петров. За мен такъв избор не може да съществува, но той е факт. Подобна битка явно започна да събира хората и енергията им, което е новото в тази кампания. Сега ще се види дали независимите хора са повече от зависимите. Не съм видял човек, гласуващ за ГЕРБ, който да няма полза да го прави. Има и много по средата, които не гласуват и тази кампания беше най-вече за тях – за тези които всъщност най-трудно можеш да убедиш.
Ако маргинализирането на левицата беше правилна стратегия спрямо очакванията на избирателите, тя щеше да расте. В момента изключени младежи, евродепутати и хора от лявото пространство водят разговори в Брюксел на тая тема. Лявото в Европа е зелено. Зеленото е част от ДНК-то на лявото, а в България то е част от друго обединение и левите каузи никога не са включвали зелени каузи.
Направихме законопроект, който цели да узакони отглеждането на индустриален коноп. Това е дебат, който лявото пространство е задължено да води. Хората познават темата добре. Започнах срещи с НПО-та и в тоя момент ръководството на БСП ми дръпна шалтера. Тогава ми се обади тогавашният младежки председател на БСП и ми каза, че отдавна чакат темата да бъде чута. Т.е. желание има, но има и едни хора в ръководството, които си стоят при джендърите и хомофобията, а тези които би трябвало да са привлечени да гласуват за тях, ги вълнуват съвършено различни неща.
Като министър Крум Зарков успя да задържи темата за Съдебната реформа, но ръководството на БСП се дистанцира от него. Има човек, който е добър в материята, но очевидно темата не е в приоритетите на ръководството. И тъй като няма вакуум, естествено има хора, които ще защитават и прокарват тези политики.


Оказа се, че разминаването между посланията и действията е във всички измерения: от социалната им политика – по декларации са бедни като мишки, а същевременно поддържат висок стандарт на живот, до отношението им към Русия, като децата на всички са в Лондон, Швейцария или Щатите. Един не си е пратил децата в Москва. Като видиш, че децата им са на Запад, а пък те ти говорят за Изток, значи има нещо. А по-вероятно е направо да ни лъжат. При президента контрастът е още по-потресаващ. Застава до Столтенберг и не му казва: „Здравей, войнолюбец“. Връща се в България и ние ставаме войнолюбците.
Ако ти не гласуваш, друг го прави вместо теб и решава бъдещето ти. Правото да избираш е и задължение и дълг на гражданина. Добре е да се знае, че има как. Резултатът е толкова близо, че буквално всеки глас ще реши резултата от изборите. Няколко поредни избора чакахме месия.
Студената вода заля ПП и те направиха изводи от грешките си. Наясно са, че не трябва да постъпваш като ГЕРБ, защото ще станеш като ГЕРБ; не трябва да напълниш администрацията с партийни кадри и калинки, но трябва да си дадем сметка, че действителността е такава и трябва да се действа радикално, защото противникът не би се колебал. Задачата е да им развалим схемите и тези ресурси да отидат, където трябва. А те няма да ги дадат доброволно и с тях ще инвестират в медии и пропаганда, за да си запазят контрола. Ако спечелим избори с 23.5% е едно, с 50% е друго, посочи в заключение Божанков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *