България

Най-важно е да има сериозна избирателна активност, за да има повече легитимност

Качествено нова разлика в тази кампания няма. Лично мен никой не успя да ме убеди в нещо различно, което досега го е нямало. Има повторение при всички, готвещи се да управляват. Хората, които проповядваха и пропагандираха, сякаш не знаят какво ще правят след изборите. Злост, негативизъм и обидни квалификации, водещи до въпроса как утре тези хора ще се коалират. Не виждам как това ще се случи в дадената социологическа обстановка. Нормално е след провалите социолозите да ги е страх. Има доста хора, които не са решили как да гласуват, а съществува и т.нар. срамен вот – при него те е срам да кажеш кой е избраникът ти. Ще има и изненада при пенсионерите, от които голяма част свързват увеличаването на пенсиите не с БСП, а с ПП. Предпазливостта на социолозите се свежда дотам, че всички дават почти еднакви резултати. Стигат дори до разлика под 1%. Интересното в случая е третото и четвъртото място – дали националистическия вот на Възраждане ще преодолее етническия вот на ДПС. Интересно е кой от двата вота ще надделее. Може би това е първият път, в който бих искала ДПС да победи. Това коментира в студиото на Алтернативата Светлана Джамджиева, гл. редактор на Клуб Z.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Независимо от хартията, според социолозите желанието да се гласува не се е покачило. Служебното правителство откровено играе политически, подобно на баща им – президента. Дали думите на сл. премиер, „Не се страхувайте да гласувате“, всъщност са за успокояване на хората или са едно нагнетяване на чувството на недоверие и разрушаване на представата за честни и спокойни избори?


Най-важно е да има по-сериозна избирателна активност, за да има повече легитимност. Защото, ако социолозите са прави, след изборите ще сме изправени пред същата патова ситуация, при която все едно кой е победител, ще управлява този, който намери с кого да се коалира. А на Радев видимо му харесва той да управлява. А и наистина има основание да обвини политическите сили. Един от добрите доводи да има правителство е да не се превръщаме в скрита президентска република. Прави впечатление, че той успя да създаде конфликтни отношения с всички партии без изключение, вкл. с тези, които ужким тръгнаха от него. Сега на основа на лични интереси се наблюдава сближаване с ГЕРБ.
Гледах няколко дебата и ми направи впечатление, че те бяха насочени основно към обвинения един към друг и посланието им беше: „Недейте да гласувате за този и този“, посочи накрая Джамджиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *