България

Пледирам за втори фронт. Имаме нужда от западна подкрепа

Дълги години бях в противоречие с г-н Борисов – закрилник на МОЧА, Монумент на окупационната червена армия. Беше се заклел в качеството си на кмет пред руския посланик Потапов, че докато е на власт, паметникът няма да бъде премахнат и спази обещанието си. Паметникът е лакмусът, чрез който се проверява кой къде стои в координационната система. Не разбирам какво е „конструктивизъм“. Има компромиси, които могат да бъдат правени, и такива, които ще те отведат в политическото гробище. Ясно е, че партии като ПП не могат да си позволят лукса изведнъж изцяло да се прегърнат с ГЕРБ, макар да правят всичко възможно да покажат, че не са. Не става въпрос за омраза. Това би могло да се нарече и принципна позиция. Всичко зависи от това до каква степен доминиращата личност през последните 18 години ще направи крачка назад. Защото той отново се качи на вълната на победата с 2%. Според една про-гешевистка медия за очерняне на политически противници за всичко е виновно Американското посолство. Питам ги на базата на вътрешна информация ли твърдят подобно нещо. „Либералната коалиция“ обеща да са първи, но са втори. Копейкин обеща да е първи, но е трети и си извоюва избирателите, но с него никой не се занимава. Това коментира в студиото на Алтернативата журналистът Иво Инджев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





През 2018 г. той беше активен участник в митинг на БСП. Когато по-късно го попитаха какво е търсил там, каза, че БСП са били на негов митинг. В днешно време БСП все повече се присламчва към позицията на Възраждане. Спряха да се крият. Възраждане дръпнаха с комбинация от обикновен популизъм – с напипване пулса на времето и разчитайки на рашисткия електорат. Една от наскорошните му лъжи е че противниците им наричат електората им фашистки, което не е вярно, защото само той е фашист. Това са хора на протестния вот. Така избухна през 2005 г. от нищото Атака. И първото нещо, което обеща Сидеров тогава, бе „да вкара журналистите там, където им е мястото“. Сега ни плашат с отваряне на концлагерите. А това е откровена закана за разправа и насилие. Там има руско участие, но добре адаптирано към сегашната обстановка, надграден образ на изчерпания Сидеров, когото от Кремъл предупредиха да спре с ексцесиите. Копейкин внимава с темата за антисемитизма, но борави с понятия като „подчовеци“.
В българското обществено пространство успя да се наложи мнението за многотията на проруския вот. Руското посолство година след година бълва данни, че 80 на 100 от българите са русофили. Чудя се откъде ги имат. Много политици повярваха и не искат да се конфронтират – това прилича на лъжите на Путин и обкръжението му в началото на инвазията в Украйна, които нападнаха, след като светът им беше повярвал, че няма да нападнат. Затова и никой не иска да се занимава с МОЧА. Да говорим градивно, но сме стъпили на плаващи пясъци.
Българите са прозападни в своя бит и това няма как да ги обърне наопаки. Огромна част от проактивните българи са гласували за този избор и едва ли някой ще допусне да се случи обратното. Пледирам за втори фронт. Имаме нужда от западна подкрепа – например партньорите ни да признаят правото ни да се освободим от съветската символика, както го направиха източноевропейските ни братя и сестри, защото натискът е много силен, посочи в заключение журналистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *