България

Челният опит за покушение над бронирани автомобили е в Русия

С оглед на течащите преговори считам, че няма особено високи шансове за съставяне на правителство, което да оцелее повече от три месеца. Не съм оптимист. Интересите са противоречиви. Изглежда ДПС иска да съхрани статуквото такова, каквото е в съдебната власт, а ГЕРБ са поели някъде ангажименти да реализират съдебна реформа и да реформират прокуратурата. Очевидно са мотивирани и виждаме, че това не се харесва на ДПС, защото Гешев е основният гарант за тяхната неприкосновеност, а ГЕРБ и Борисов вървят в диаметрално противоположна посока. Говорих с експерти сапьори, но се оказа, че трябва да говоря с експерти по пиротехника, защото това изглежда като фойерверк. Всеки брониран автомобил е около 4.5 тона. Има няколко такива. Техническите моменти са няколко: брониран автомобил се атакува отдолу или отгоре, никога отстрани, където е най-усилената бронировка, коментира за Алтернативата разследващият журналист Димитър Стоянов от сайта BIRD.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





В България има два неуспешни случая за атакуване на брониран автомобил с взривно устройство. Последният беше атаката над Самоковеца. Челният опит за покушение над бронирани автомобили е в Русия. Ползват мотористи, които поставят раница с промишлена лепенка върху тавана на автомобила. Другият начин е да се постави взривно устройство под пътната настилка – тогава самият автомобил действа като противотежест. Всичко останало е обречено на неуспех.
Нямам проверена информация, това са само съждения; считам, че Гешев, се чувства много заплашен от ограничаването на неограничената власт на гл. прокурор със законодателни промени и от персоналното му отстраняване от това удобно кресло. Ако някой има интерес от този атентат, това е самият Гешев. Обективно погледнато забелязваме разнобой между изпълнителната и съдебната власт; няма информация какво е детонираното вещество, какъв е тротиловият му еквивалент, защо е сложено в ниското и т.н.


Заключението трябва да е „Бог спаси съдебната реформа“. Прокурорският протест изглеждаше като една гротеска. Не може да изглеждаш като чалга изпълнител и да поддържаш обвинението в съдебната зала. Законова пречка няма, но това е несериозно. Не вярвам да спрат да си вземат заплатите, като взимат от организираната престъпност, за да упражняват чадър над тях и вече да започнат да се борят с криминалния контингент. Подобно развитие съществено би занижило жизненият стандарт на много представители на държавното обвинение. Докато не се променят законовата уредба и нормативната база, не се наложат изискваните от Венецианската комисия промени, докато не се приложи някаква форма на отчетност и контрол върху актовете на прокуратурата, която е страна в процеса, докато не се изземе решаващата функция на прокуратурата в рамките на досъдебното производство, това ще бъде кауза пердута.
За мен това е псевдопокушение. Актът не може да остане безнаказан. Въпросът е кой е неговият поръчител и кой е извършителят и какво се цели с него. Той дестабилизира държавата и за него трябва да има наказани, настоя разследващият журналист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *