България

По отношение на е-услугите България стои добре спрямо по-развити страни

ИПИ работи с отворени сетива за най-новите неща, за тези, които са приложими в България и отговарят на реалността, но винаги с мисъл какво още може да се предложи и на кого с краен резултат – повече свобода. Ровим се на ниво общини и региони. Смятаме, че те са много различни и че към тях трябва да се подхожда различно, което е невъзможно за една централна власт. Затова се опитваме да им съдействаме, така че да успяват в подобряването на общата среда. Ако не вярваме, че 2% от произведения данък доход може да остава в общините, няма да действаме в тая посока. Просто искаме да се случи по-бързо. Ролята ни е да сме там и да твърдим, че това не трябва да се отлага и сме положили всички усилия, напасвайки се към обстоятелствата. Надявам се тази неизбежност в някакъв момент да се случи под формата на промяна. Темите са разнообразни, затова и успехите са различни. Важно е с кого работиш отсреща. Опозицията също е изключително важна, защото тя често е естествен поддръжник. Това коментира в студиото на Алтернативата изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова.
В момента може да се види конкретния брой на ДВ в Интернет, но не може да се намери онлайн пълен актуализиран текст на закона, който да има правна сила – нещо, което не мога да си обясня. Единственият начин да докажеш, че цитираш конкретна разпоредба, е да цитираш броя на ДВ, но не и пълния текст, който да е предоставен на държавата. Все още абсолютно всички плащаме за частни права, които да ни дават достъп до законодателство, което трябва да спазваме.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





В определени сектори виждаме, че част от масовите услуги стават вече достъпни онлайн, но когато говорим за бизнеса, там разходът е голям. Става въпрос за много електронни услуги, предоставяни от Агенция „Митници“, НАП и Агенцията за обществени поръчки. Системата на предоставяне на публични услуги не трябва да зависи от хора, а да работи, да се подобрява и да няма празни периоди, в които няма добър управляващ или не. Сравнена с много други по-развити страни, по отношение на електронните услуги България стои доста добре. Сега сме успешен пример за това какво е нивото на част от личните данъци и как можеш да ги плащаш лесно и бързо без консултанти в рамките на 10-15 мин. Често допираме до правната система, правим и превантивни разходи, за да не допрем до нея – поне още толкова, за съжаление.
Нашите ефекти не са толкова лесно измерими под формата на реализирани промени, най-важното е, че привличаме хора, които искат да променят в определена посока политики, обществено мнение, възприятия и т.н. Няма как да знаем върху колко хора сме въздействали – например върху тренирането на няколко поколения журналисти. Приносът ни е достатъчно важен, за да си го припишем.


Второто нещо е привличане на хора, които, минавайки през ИПИ, отиват не само в публичния сектор да правят политики; хора, които разбират какво е предприемачество, колко ценно е то и, вливайки се в частния сектор, вторично успяват както да подкрепят нашите по-широки усилия за реформи, така и да увличат около себе си други хора, да създават общности, студентски клубове и т. н. Ние сме може би най-професионално действащата НПО, отличаваща се с коректност и достъпност.
Третото нещо са данъчните реформи, които си струва да се споменат като принос и на ИПИ, защото това даде шанс на страната и предприемачите.
С навлизането на изкуствения интелект за повече от две години напред не мога да говоря. Налага се да сме още по-адаптивни и гъвкави към случващото се, за да сме адекватни на нуждите за промени. Все пак, съдебната реформа е крайно наложителна. За нея имаме много идеи. Има много малки и дребни неща, които спират читавите хора. Нужна е последователност и консистентност, посочи в заключение Костадинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *