България

Сайтовете-гъби са пълни със спорт, клюки и руска пропаганда

Русофилство е тежка дума. Онези 60+%, повтарящи клишетата на руската пропаганда, не са русофили, а са склонни да произнасят реплики от типа: „Абе, хубаво беше едно време, защото руснаците ни даваха всичко безплатно, а сега трябва да си плащаме“. Има една точка, в която тази пропаганда бие и резонира и казва така: „Съществува глобален хегемон, който след войната стана Колективен Запад. Той дърпа конците на своите марионетки в ущърб на европейските народи.“. Тя казва на обикновения човек: „Ти си жертва, някой те прецаква. Чувствай се горд, защото някой ти прави лошо и очаквай този някой да получи възмездие. Чувството ти за достойнство идва единствено от факта, че си жертва.“ Жертвата е въздигната морално и няма нищо да прави, за да бъде добродетелна. Най-важното, за да се харчи тя толкова много, е, че няма контраглас, няма друго политическо говорене в България. Затова и отеква в неосветлена медийна среда. Създадено е технологично устройство – машината от сайтовете-гъби – около 400 идентични в съдържанието се сайта, рециклиращи една и съща „новина“ или псевдоновина. Те се опитват да работят на ниво режисиране на впечатления. Реалността не им е важна. Българинът обаче има чувство за реалност, коментира в студиото на Алтернативата доц. Милена Якимова от Фондация за хуманитарни и социални изследвания.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Наблюдаваме 60 хил. разпечатки от машината за три месеца, 727 средно на ден, в пикови дни – над 2 хил. Тези неща минават неволно пред очите ни, запечатват се без активното участие на рефлексивното ни внимание – супер коварно. Става въпрос за 23 „новини“, като всяка от тях е рециклирана 400 пъти. Изглежда имат нещо общо с БЛИЦ, който вече е сайт с редакционен екип. Останалите сайтове нямат чак такова медийно влияние, но те проникват в социалните мрежи, където биват споделяни. Това са полуфабрикати – папагалстване от „Взгляд“ и „РИА Новости“. „Поглед инфо“ е руска пропагандна медия, но все повече пускат текстове на Китайската медийна група. Има откровени надежди от руски пропагандни автори, препечатани от „Поглед инфо“, че Китай ще подкрепи икономически и военно Русия. Сайтовете-гъби са пълни със спорт, клюки и руска пропаганда.


Тази пропаганда работи по-добре в България, отколкото във Франция, защото опорните точки на руската пропаганда веднага се превеждат и сдвояват на вътрешно-политически език на ниво политически лидери – да речем от президента, от Нинова, дотам да ни се повтаря през април, че предстоящите избори в България са избори между войната и мира. Говорителите на тази пропаганда много бързичко утихнаха по въпроса. Руската посланичка, наред с наши държавни и политически фигури, преповтаря опорката, че въвличаме България във война. Дълбокото ми убеждение е, че е отлично Митрофанова да е в България, защото изпълнява функцията си да представлява държавата си. Това, което прави тя, е същото каквото прави руската пропаганда – да заплашва Източна Европа и суверенитета ѝ. Насаждането на страх е средата, в която пропагандата работи и хората са оттеглят от политически действия. Другото, което се насажда, е, че да се действа е безсмислено, че малкият човек за големи работи не става. Целта е да се приеме идея, която ярко ни казва, че няма нужда от проницателност. Проповядва я Дугин, опитвайки се да чете мислите на Путин, напр. идеите за държавите цивилизации. Засега биваме подготвяни да не възразяваме, когато бъде отхапано парче от Украйна, да се сложи твърда ръка върху Кавказките страни и т.н. Това е империалистическа пропаганда. Не бива да надценяваме мястото на България в имперското въображение на Кремъл. Ние сме мъничка, но много важна точка на дестабилизация на Балканите и на Европа. Затова е толкова могъщ ударът по България, а не защото сме много обичани. Просто сме важно място за дестабилизиране на Европа. Когато биваме постоянно бомбардирани, се превръщаме в слабо звено. Затова и всички проруски играчи толкова ясно се консолидираха срещу формирането на редовно правителство.
Данните показват, че в момента, в който има някой, застанал на публична трибуна да говори за това какво представлява Европейска България, да изрази твърдо позицията ни спрямо войната срещу Украйна, подкрепата за руския наратив веднага започва да ерозира. Българските политици могат да повлияят и влияят. Добре е да не опровергават глупави опорки за въвличането във войната, посочи в заключение доц. Якимова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *