България

Ние сме за издигане на Берлинска стена между национална и местна политика

„Спаси София“ от днес е официално регистрирана партия. Благодаря на всички, които ни подкрепиха. Не е лесно човек да реши да стане партиен член предвид негативната конотация, която подобен тип действие носи. Видяхме колко е сложно да се направи партия, когато целим да го направим законно и по правилата. Изпитвам искрени съмнения, че голяма част от регистрираните в България партии са били регистрирани редовно, най-малкото заради изискванията. За нас това е естествен, постепенен и внимателен процес, започнал преди 14 години, така че да можем да участваме адекватно и равнопоставено на останалите играчи на политическата сцена, защото българското законодателство не позволява възможността да има независими граждански листи. И не, няма да участваме на национални избори – неслучайно партията се казва „Спаси София“. София е нашата цел. Върви се към обединение – широк фронт, невиждан досега в столицата, и сме обнадеждени от демонстрираното ПП-ДБ разбирателство, коментира в студиото на Алтернативата Борис Бонев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Има доста хора и граждански организации, подкрепящи конструкцията, която изграждаме. Разговорите за нея започнаха преди 7-8 месеца. Надявам се скоро да обявим и кои са общите ни кандидатури за кмет и районни кметове. Слуховете през последните седмици са чудовищни. Гарантирам, че толкова много експерти, политици и можещи хора на едно място за София никога не са се събирали. Въодушевен съм от това, което ще последва, защото наследството на ГЕРБ след 18 години е кошмарно и покъртително. Подводни камъни се залагат и в момента.
Радващото е, че с ПП-ДБ имаме до голяма степен припокриване на приоритетите. Като организация, фокусирана върху София, смея да твърдя, че много добре познаваме града, проблемите му и решението за тях. Но ние като политическа партия, като независим политически субект, можем да влезем, да не влезем, а и да излезем от коалиция, като си оставаме отделен политически субект. За нещата, които не са общи, ще се борим да се случат. Това е програмата на „Спаси София“ за следващите 4+4 години и сме уверени, че ще успеем да реализираме голяма част от нея. Ако цената е София да не бъде заложник, ще съборим правителството. Има линии, които не трябва да бъдат прекрачвани. В София ГЕРБ трябва да излязат в пенсия и няма как да участваме в процес по тяхната реабилитация. Ние сме за издигането на Берлинска стена между националната и местната политика. Тук залогът е различен.

Ако направим булевардите със системи за задържане и използване на дъждовна вода, при интензивни валежи те няма да се разрушават, за да се налага отново да бъдат ремонтирани. Големият проблем в София не е липсата на пари, а фактът, че малкото неща, които се ремонтират, се ремонтират некачествено, след което имат нужда от ремонт на ремонта. Улица „Шишман“ се ремонтира вече пета поредна година. Не съм съгласен една улица да се ремонтира пет години по пет пъти, докато други улици не са виждали ремонт от 40 години. Това се случва заради абсолютната некомпетентност в Общината и заради корупционната практика да се дават поръчките на „наши фирми“. Нужни са ясни правила. Корупцията се бори най-добре, когато ограничиш възможността за корупция. Ще искаме а се промени националното законодателство. Липсата на критерии е типичен случай на потенциал за корупция.
Ще работим свестните и качествени хора в администрацията да си получават дължимото, но ще имаме и по-високи изисквания. В момента има хора, които не вършат достатъчно работа за заплатата, която получават. В България има примери за общини, които са успели да постигнат подобен тип оптимизация. Трябва да се случи и в София.


Има два основни източника на замърсяване на въздуха: битовото отопление и автомобилното движение. По отношение на втория, трябва да се дестимулира използването на автомобили в София. Голяма част от хората, които използват ежедневно автомобил в София, просто нямат друг избор. Важно е да им дадем алтернатива – адекватен градски транспорт, корекция на разписанията, приоритизация при преминаване на градски транспорт през кръстовища, виенски спирки, трамвайни ограничители, бус ленти, камери в бус лентите и т. н.
Колкото до битовото отопление, трябва да се сменят безплатно печките. В момента върви програма, възползвайте се.
Едносменният режим на училищата трябва да бъде въведен. Над 70 са училищата, в които все още няма осигурена материална обезпеченост, за да се провежда едносменен режим. Има осигурени средства, а и дори терените са ясни според ПУП. Това трябва да е приоритет. Оптимист съм, защото знам какъв е потенциалът на София. Не е въпрос на липса на пари, а на липса на желание, организация и компетентност.
При детските градини предлагаме да бъде направен конкурс за модулен тип заведения, в които да могат да се добавят типизирани модули. Има терени, отредени за детски градини, повечето от които все още не са отчуждени, защото общината се прави, че този проблем не съществува, посочи в заключение Бонев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *