България

В България се гласува емоционално, а не рационално

Темата за пилона на Рожен е интересна не само в технически, архитектурно-инженерен и правен смисъл, а въобще в общобългарски. Естетиката е спорна тема. За мен шокиращото е историята около натъкмяването на факти и възможности, въпреки всякакви рационални доводи. Вижда се, че институциите, натоварени с контрола, мълчат упорито и не предприемат никакви мерки, макар да има отправени към тях конкретни въпроси. Чака се да отмине медийният шум, което е жалко, защото пилонът ще бъде издигнат и какво ще имаме тогава? Обектът е с подземен фундамент и 100-метрова мачта. Жалкото за нас като държава и общество е, че това ще бъде искрена и ясна емблема на състоянието на България в наши дни – българското знаме, поставено в гората и далеч от центъра на държавата. ПСА е чудесно място да се издигне подобно съоръжение. Правят го точно, за да е скрито – така изземат символа на държавността. Сякаш патриотизмът и желанието за национална идентичност е уикенд занимание, а в столицата над нас стърчи руснак с шмайзар, коментира в студиото на Алтернативата арх. Борислав Игнатов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Това е политически проект от голям мащаб и президентът е пряко въвлечен в него. При новото правителство все възникват нови скандали и реално нямат и създадена структура, за да могат да реагират, което е целенасочено. България в момента се основава на тотално беззаконие, какъвто ще бъде фундаментът на това знаме. Преместваемите обекти по принцип са барачки и не са вечни – разрешението им е максимум три години, след което отново трябва да се поднови от общината. Така че сега започва един вечен процес, който заобикаля закона. Няма да се учудя, ако в бъдеще сменят знамето с ветрогенератор. Лошото е, че символът на България се поставя в частен терен и утре примерно там може да се издигне чуждо знаме. Бъркотията показва, че символът на България е една гротеска. Има регулация, която постановява къде да се поставят държавните символи. Тук и този момент се пренебрегва и си става една „българска работа“, което вредно. Как тогава да се върви срещу незаконните хотели на пясъка и всякакви шмекерии?! Всичко е въпрос на това кой го е поръчал. Икономическата и политическата власт могат да дават пилона като ясен пример за това как никой не ги закача и не ги проверява. Договорът е от значение само ако някой подаде жалба. Ако няма проверка, за какво са ви закони? Говорим за христоматиен пример за злоупотреба с власт.
Всяка дейност се учи, когато се прави. След като този мандат е към приключване, наистина натрупах много допълнителна информация – неща, които не знаех, когато се кандидатирах за кмет. Сигурен съм, че В. Терзиев също не ги знае в момента. Искам да му препоръчам да се запознае с това, което общинските ни съветници знаят на място от личен опит. Важно е да се наблегне на мнозинството в СОС. През 2019 г. направихме голям пробив. Успяхме да влезем с 12 души в ОС, което си беше победа. Вярвам, че тя ще бъде разширена. Целта е трудно постижима, но постижима. Най-големите трудности няма да са в собствения лагер – те са обективно нежелание на едно добре организирано статукво в сянка, което иска да запази нещата както са в момента. Човек не бива да подценява ситуацията или опонента. Напротив, трябва да се работи сериозно. Признак на лошо възпитание е да се казва „новият кмет на София“. Избирателят има думата и тя трябва да се казва. Нека се говори за силния кандидат, който има знанията и характера да го направи. Нека победите се обявяват накрая.


Васил ще има трудна кампания. Когато срещу личността не се намерят компромати, се търсят странични неща. Важен урок е, че в България се гласува емоционално, а не рационално. Ако искаме да се наредим сред успяващите нации, трябва да променим това мислене: какво ще направи конкретният човек за града и за нас като общество и какви са качествата му да го реализира. Най-важното е какво прави кметът и ОС, защото те контролират парите от данъците, които трябва да бъдат реинвестирани в града. По темата ДС това, което Васил започна като разговор, трябва да го довърши. Ако той спечели изборите, това действително ще е много голяма победа, защото покрай кампанията за София, ще дава и ясна заявка за лустрацията – една от торпилиращите предпоставки обществото ни да се върти в кръг до ден днешен, обобщи в заключение арх. Игнатов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *