България

И в най-невъзможната ситуация има решение, а в сравнително невъзможна е още по-лесно

Най-важните дни са преди изборите. По въпроса за избора на Терзиев, не съм участвал нито в разговорите, нито в мисленето по въпроса, но той определено има качества. Има желание да промени нещата, но не съм тук, за да му правя психоанализа. Давал съм изцяло мои идеи, свързани с оптималната структура на СО. Специалист съм по ефективност на процесите, работил съм го и преди да стана политик. Разработките ми са свързани с децентрализацията. Нашето обединение предлага да се промени структурата на делегираните правомощия в цялата система на СО, районите и общинските предприятия, така че да станат повече нещата, за които един човек може да гарантира резултат. Като районен кмет се занимавам с хиляди неща, но на пръстите на едната ръка мога да изброя тези, които зависят от мен, напр. премахване на незаконен обект. В един момент започнах по своя инициатива да премахвам под риск и да си искам парите от СО. Получава се и то на по-ниски цени отколкото при централизирания договор. Малко са нещата, които изискват промяна в законодателството. Нужен е контрол при изразходването на бюджетите, а това са някаква форма на районни общински съветници. Ако вървим натам, това би изисквало законодателни промени. Но много от нещата изискват просто промяна на системата от делегирани правомощия, коментира в студиото на Алтернативата Трайчо Трайков, кмет на столичния район “Средец”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Проблемът с детските градини е решим. Понеже в нашия район няма свободни общински парцели, ми хрумна общината да купи частни парцели, върху които да се строи, но струват много пари. Другият вариант е общински сгради да се освободят от досегашната им функция и това започнах да правя. И в най-невъзможната ситуация има решение, а в сравнително невъзможна е още по-лесно. Всичко е въпрос на мениджърски подход. Справихме се със заградените декари на „Мария Луиза“ в Борисовата градина, с площад „Вацлав Хавел“, с градинката пред х-л „Рила“, със знакови незаконни обекти пред Народния театър. Първото нещо е промяна в правомощията и екипната работа, а второто – изглаждане на процесите. Там, където получаваме най-много жалби по въпроса за сметопочистването, районните администрации нямат абсолютно никакви правомощия. Договорът на съответните фирми е със СО и се контролират от Столичен инспекторат към СО. Работата на районните кметове е да получават жалби, да ги препращат и да се червят пред хората.
Винаги съм намирал начин да работя. Дори когато бях министър, успях да свърша доста неща. Можем да се справим с корупцията чрез децентрализация: вместо парите да се събират в кюп и да се раздават отгоре, да се харчат близо до хората, плащащи данъци. Би било неприемливо, ако просто сменим едните фирми с другите.


Не съм член на никоя партия и не съм в ничие партийно ръководство. Големият проблем в София е да можеш да сравняваш районите чрез система, в която се предоставят ресурси, а след това виждаш колко ефективно се управляват. Ако всеки един кмет ходи да се моли с паничката за нещо, много е вероятно това, което е получил, да не резултат само от неговите качества.
Идеята за училищата на г-н Терзиев не ми се струва лишена от основание, а тя е да се работи за това училищата да се превърнат в най-привлекателното място в района. Вярвам, че ще намери начин да я реализира. С тези 6-700 млн., които влизат в капиталовата програма, могат да се постигнат по-добри резултати. Когато човек отиде със солиден екип на по-високо ниво, може със същите усилия да има много по-голям ефект върху средата, посочи в заключение Трайков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *