България

Истинският враг и опонент на софиянци е 18-годишното лошо управление. Имаме историческия шанс да го променим

За предварителни избори говоря отдавна – още от последните избори за кмет в София. Начинът, по който тогава беше издигнат кандидатът за кмет на десницата, много напомня случващото се в момента. Това е начинът на някои „лидери“ да процедират с доверието на демократичната общност и да я поставят пред свършен факт. Петицията, която създадохме, е последен шанс да има някакво обединение в дясно и демократичната общност – общност, която предполага решенията да се вземат демократично – да не се яви с няколко кандидата. Не може да не е ясно как протича дебатът, по какви критерии се подбират кандидатите и как точно ни ги спускат. Дори не знаем между кои кандидати е правен подборът. За да може демократичната общност да припознае даден кандидат, тя трябва да бъде привлечена в процеса по вземане на решения. В ръководствата има хора, които като погледнете последните парламентарни избори, зад тях има кандидати, имащи пет-шест пъти повече преференции от водача на листата – лидер на партия. Очевидно доверието към такива водачи в общността го няма. Реакцията ѝ е ясна и много бързо част от хората се организираха и издигнаха друг кандидат. Силно изненадан съм, че Вили Лилков е приел подкрепата на някои от издигналите го лица с откровено червено минало. Но в инициативния комитет са и някои знакови за дясното и синята идея лица и е факт заявката той да се яви като паралелен кандидат, коментира в студиото на Алтернативата адв. Петър Славов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Когато стартирах петицията, ми се обадиха част от подписалите се и казаха, че те ще организират предварителните избори. Има немалко партии и немалко граждански сдружения, чиито председатели са се включили с името и подписа си. Процесът е отворен, но ако двамата основни кандидати [Терзиев и Лилков] не участват в предварителните избори, рискуваме да се появи трети – да има истинско съревнование между хора и идеи достатъчно рано преди изборите.
Това е просто една процедура, която обаче е направена демократично – ако кандидатът наистина е достатъчно активен и подготвен и влезе с достатъчно ентусиазъм в следващата битка на реалната предизборна кампания, той има вече един летящ старт, защото ще се ползва с огромното доверие от едни преки избори. Не познавам лично Терзиев, но човек или се занимава активно с каузи, или не. Никога не съм се засякъл с него на нито едно събитие през годините. Остава да ни убеди, че е искрен. Гледах няколко негови изяви и силно ме смутиха отговорите му на два от въпросите. Единият беше по повод т. нар. Монумент на окупационната червена армия, като заяви, че това не е в компетенциите на кмета. Но както съм давал и примера с незаконните гаражи на София – когато някой си сложи незаконна клетка в общински имот, идва общинският кран, премества гаражната клетка и му праща сметката. С какво е по-различна ситуацията с този монумент, който е поставен в общински имот, за който има решение на ОС да бъде премахнат и пратен в музея, и то не се изпълнява от собственика на монумента, т.е. държавата. Общината е изцяло в правомощията си да приведе в изпълнение това свое решение и да предяви сметката на министъра на финансите. Кметът на общината в случая има много сериозна възможност за интервенция и подобно извинение или прехвърляне на топката ми изглежда като бягство и нежелание да се свърши работа. А колкото до въпроса с упреците за дядовците – генерали от ДС – отговорът беше: „Ами аз мисля, че трябва да се приеме закон за лустрацията.“ Закон за мека лустрация приехме в 43 НС и той работи. Има проверени допълнително около 80 хил. лица за принадлежност към ДС, т.е. това е нещо, което по дотогава действаща нормативна уредба е нямало да бъде проверено и на тая база са установени над 3 хил. души със съпричастност към службите на комунистическата държава.
Не може кандидат в такава надпревара да дава уклончиви отговори. Той трябва да е пределно искрен към избирателите си, ако иска да получи подкрепа. Вижте упреците и откровените обиди, които си разменят хора, довчера част от една демократична общност, които заедно са били на протестите. Въпросът е, че лидерите разединяват трайно общността и създават от довчерашните съмишленици врагове. А това, че се карат помежду си двама партийни лидери въобще не ме притеснява. Важното е общността да е единна и да излъчи единен кандидат, който се ползва с най-голямо доверие. За 24 часа петицията ни събра 300 подписа. Ето ви доказателство, че има хора, които не споделят отношението на партийните лидери. А бих попитал тежестта на тези 300 подписа по-малка ли е от партийното ръководство от 30 човека на една или друга партия. Нека си дадем сметка, че нещата са сериозни и за мен това е последна възможност да се излезе от ситуация, защото очаквам конфликтът между тези двама конкуренти да се задълбочава, нападките и упреците да стават все по-остри. Но колкото повече се бият помежду си, толкова повече хора ще отблъскват, защото тази демократична общност иска да види единство, а не разделение. Накрая ще спечели преоблеченият кандидат на 15-годишното статукво в София. ГЕРБ ще си издигнат собствен кандидат и е много възможно, ако тази открита битка между кандидатите в момента продължава, той (особено при гласуването с хартиената бюлетина) вече да е практически с едни гърди напред.


Вече се обърнах към инициативните комитети на Терзиев и Лилков през медиите. Ако желаят, нека ме потърсят и ще ги свържа с организаторите, за да обсъдят с тях включването си и дано го направят. До края на юли трябва да е ясно участват или не участват, за да могат вътрешните избори да се подготвят до края на август и в началото на септември да имаме ясен общ десен кандидат. Енергията е в посока да се съберат двата края в момента и ако двамата кандидати откажат да участват, допускам, че е възможно въобще да не се провеждат предварителни избори, за да не осъмнем в един момент с трети кандидат, което ще е още по-неразумно. Апелирам двамата кандидати да проявят отговорност и да си дадат сметка, че на картата е заложено много. Не те помежду си са си врагове – истинският враг и опонент на софиянци е лошото управление от 18 години. Имаме историческия шанс да променим това. Не го ли направим, ни чакат още 5-10 години от същото, прогнозира в заключение адв. Славов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *