България

Свободата на словото не ти дава право да възхваляваш терористи и убийци

Волгин ми се стори видимо подразнен още преди заседанието. Това, което вършим, ни застига, но някои хора се дразнят от последствията. При колективния иск, доколкото той има и установителна част, не сме ограничени от давността и са намерени няколко писмени изявления на г-н Волгин от 2017 и 2018 г. Изказванията му са все в посока, че Народният съд е нещо хубаво, нещо оправдано, като превратно го сравнява дори с трибунала в Нюрнберг. При индивидуалния иск се претендират вреди заради това, че някой бил лично засегнат от изказването на г-н Волгин, което го е обидило. При колективния иск се говори вече не за засягане на индивидуалния интерес на всеки човек, а на общността от хора – че честта, достойнството и паметта им са засегнати чрез изказването. Всеки член на семейството на убит или изселен също носи последици от дамгосването като враг на народа, коментира в студиото на Алтернативата адв. Веселин Видолов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Днес делото беше обявено за решаване, като разпитахме Емил, син на Ценка Горанова, да разкаже как е бил убит баща му, след което слушахме напоителни показания на братовчедката на г-н Волгин за антикомунистическата му дейност. Интерес представлява, че той не оспорва публикациите си. По мое мнение съдът прояви голяма толерантност, което е в правомощията му. Това обаче няма никаква връзка с предмета на делото.
Впрочем Волгин е особено умел манипулатор, защото се опитва да представи една теза – че се касаело за политическа репресия и че делото било финансирано от управляващата партия, което е съвършено невярно. Парите са събрани от Манол Пейков, за да се инициира колективен иск срещу Волгин, което не означава, че управляващата партия стои зад делото. Обида е за цялата журналистическа гилдия да се причисляват изказванията му, възхваляващи отречен от историята и от закона режим, към някакво публично участие. Свободата на словото не ти дава право да възхваляваш терористи и убийци.
Колективното дело беше заведено през юли. Съдът е приел исковете за допустими – те вече са за нещо по-различно от обезщетение: 1) да се установи, че изказванията му са противоправни и че засягат интереса на общността; 2) да бъде осъден да ги преустанови за в бъдеще, което, подчертавам, не е цензура. Инкриминирането следва да е по правило в НК, но за съжаление това не е направено и причината е, че хората, които пишат тези закони, често са децата на убийците. Общността ще реши какво да прави с обезщетението.


Важно е обществото ни да започне да говори повече за режима и то по правилния начин. Има рецидив на хора, изпитващи носталгия по него и имащи илюзорни представи, включително млади хора – най-вече поради липсата на образование, наред с отказа на държавата да признае, че това са били едни ужасни времена. Ценка и Емил запалиха свещ, която няма да угасне в цялата страна. Те повдигнаха въпроса и създадоха тема, така че обществото ни със сигурност ще спечели, независимо от акта на съдията, посочи в заключение адв. Видолов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *