България

Трябва да водим политика на балансиран бюджет или поне на излишък

Не чух някой да се изкаже ласкаво за представения проектобюджет, включително водещи икономисти от управляващата коалиция. Приходите във всеки бюджет са условни, но в случая това е преекспонирано, при положение, че за тази година заложените данъчни приходи ще са с 1 млрд. по-малко. Да залагаме 12.7% горница на приходите, които тази година не можем да съберем?! Не знам какъв е този оптимизъм в МФ! Факт е, че за четири години се удвояват разходите, преразпределени от държавата. Доходи не се увеличават чрез бюджета, а чрез инвестиции. А за да има инвестиции, трябва да има реформи. Виждаме пореден бюджет, в който няма заложени реформи, а пожелателни и неефективни данъчни промени. С прокарваната в момента политика не даваме никакъв знак както за бъдещите инвеститори, така и за тези, които са тука. Някои компании ще преосмислят релокирането на служители в България следващата година, коментира в студиото на Алтернативата икономистът Георги Найденов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Процентът от БВП, който държавата иска да преразпределя през 2024, е значителен. Колкото повече разпределя тя, толкова повече отиваме към модела на социалистическо управление на икономиката. Пазарът на труда е прегрят до максимум; няма работна ръка; бизнесът се оплаква. Продължаваме да трупаме дефицити, което не води до нищо добро, а до задлъжняване. Дълговете ще стават все по-неизгодни, т.е. ще заменяме евтин дълг, който ще рефинансиране, със скъп, който ще покачи разходите по обслужването на дълговете.
Работещите в ИТ сектора са 1.7% от всички работещи в България, а осигуровките им са 5.1% от всички осигуровки. А увеселителният бранш е със запазено ДДС от 9%, направил е 4.6 млрд. оборот и е внесъл много по-малко ДДС отколкото трябва. Не виждам защо трябва да продължава да имаме диференцирана ДДС ставка, която бе въведена като кризисна мярка. Колкото до идеята за свалянето на кешовите плащания от 10 на пет хиляди лв., при увеличаващите се такси за банковите обслужвания, това е лобиране в полза на един сектор. Най-ощетена ще е средната класа. Ние сме с минимум 30% сива икономика, което ни поставя до Буркина Фасо и Ангола. В същото време се товари редовният бизнес с допълнително данъчно-осигурителна тежест.
Нужно е външна организация да направи структурен анализ на пенсионната система и да види къде са пробойните, за да направи реформи в сектора. Консолидираният бюджет на държавното обществено осигуряване трупа 1-1.5 млрд. дълг на година. Дупката през 2024 г. ще е 11.5 млрд., който недостиг ще бъде финансиран от бюджета, респ. от данъци, респ. от дългове, което е крайно сбъркано.
Средноосигурителният доход за страната расте стремглаво, което ще доведе до ново искане за преразглеждане на МРЗ, която също трябва да бъде транспонирана. Искам да видя ще бъде ли внесен този бюджет във вида му, в който е в момента и дали въобще ще имаме бюджет до края на годината. Харчовете на държавата стават притеснителни. Минем ли 30% дълг към БВП, малката ни експортноориентирана икономика ще започне да изпитва трудности по управлението му.


Не правим реформи по сектори, в същото време ще правим конституционна реформа. Трябва да се търсят мнозинства, защото в един момент някой ще ни поиска сметката. Май второто плащане по ПВУ няма да дойде тая година, което може да отвори допълнителна дупка в дефицита. Трябва да водим политика на балансиран бюджет или поне на излишък, защото все още икономическата ситуация го позволява. Трябва да трупаме буфери, а трупаме дългове.
Не съм чул становището на ДПС за бюджета. Може пък те да го подкрепят с други политически партии. Предвид критиките, на мястото на Асен Василев бих го преработил, за да спестя време и циркове в НС. Най-лесно е да харчиш чужди пари, посочи в заключение икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *