България

Конституцията защитава частната собственост, което не означава, че не може да налага ограничения

Смяната на съпредседателите на Зелено движение се възприема като смяна в останалите класически лидерски партии. Ние сме демократична партия и ги сменяме на всеки две години – традиция при партиите от европейското зелено семейство. Функцията им не е да вземат решенията, а да изпълняват. Липсват и желаещи. Демокрацията повсеместно е свързана с промени на лидерите, но у нас тя е млада. Драмата в СОС е голяма. Надявам се на разум в политическите сили, за да не ни изпратят след три месеца на нови избори. Явно е, че липсата на разписани ангажименти и задължения позволява всеки да си тълкува договорките както желае. Затова подобни ангажименти трябва да са писмени. При изпълнителната власт трябва да стане ясно кой за какво отговаря, защото обществото се нуждае от сигурност, а политиците от доверие, коментира в студиото на Алтернативата Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите и представител на коалиция “За да остане природа в България”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Колкото до заменките, това са апетитни имоти, които са били предвидени за застрояване. През 2009 г. имаме мораториум от НС, а през 2011 забраната влиза в сила, защото в решението на ЕК е казано, че оценката на държавната помощ се прави при условие, че тези имоти няма да се използват за застрояване. Второто и третото правителство на ГЕПБ не пожелаха да развалят сделките, макар да имаха срок от година всичко това да приключи. Непозволената държавна помощ се изчислява към датата на сделката. Липсваше воля. В края на миналия месец ЕК е изпратила иск до съда на ЕС за неизпълнение на решението ѝ от 2015 г. Наказателната процедура е в две фази, като втората е финансова. От 2015 до 2023 г. се трупат лихви, които в някои случаи вече са по-големи от стойността. Според ЕК оценката е несправедлива. В момента изпълнителната и законодателната власт са под два натиска – на българския съд, който казва „Оценките за вашата помощ са надвишени.“ и ЕК, която казва „Оценките за вашата помощ са неколкократно занижени.“.
НС може да пристъпи към разваляне на сделки, които са най-високо оценявани. Някои са задължителни за разваляне. Имаме сделки с парчета от морето, а то по Конституция е изключителна държавна собственост. Могат да са намерят онези сделки, които са нелегитимни дори при датата на сключване. Това наше ограничение на начина на оценка на държавните имоти в ЗДС е нещото, което пречи за реалните оценки. ВАС обжалват забраната за застрояване и изтъква мотиви, свързани с нарушаване на човешките права и нарушаване на стопанската инициатива. Конституцията защитава частната собственост, но това не означава, че не може да налага ограничения, когато са в обществен интерес и за постигане на обществени цели. Легитимна цел е да се ограничи нелоялната конкуренция. През 2015 г. нито един от тези 192 собственика не е обжалвал решението на ЕК и сега, когато могат да претендират за владение по давност, те казват, че искат възможност за застрояване. Не! Ако дадем възможност за застрояване, непозволената държавна помощ ще се увеличи десетократно.
Отговорност никой не е понесъл. Имаше прокурорски проверки, които изчистиха длъжностните лица. Предложението е от МС – колективен орган, който не носи отговорност, но България действително е заплашена от сериозни финансови загуби. Покрай наредбата от 2015 г. се извършиха много други сделки. Имаме десетки случаи, в които общините са одобрили ПУП и съответно се обръщат към държавата и казват, че искат да ги купят на тая цена; купуват ги, което никъде не влиза, и така ограбват българските гори. Отделно е при изкупуването на територии за урбанизация. В момента НС има политическа воля да защити разпоредбата на Закона за горите и ако имаме достатъчно политическа воля, трябва да разчистим този въпрос. Той ще струва прекалено скъпо на цялото ни общество. Ако някой беше сезирал закона докато действаше, той щеше да падне, защото е приет с много нарушения в процедурите.


ЕК и съда ѝ действат бавно. Предполагам, че ще имаме решение до края на 2025 г. Това е лошо за България, защото не притиска държавата да вземе решение, а трупа огромни лихви, които накрая ще платим всички, посочи в заключение Белев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *