България

Нямаме нужда от дългосрочни мерки, а от екшън план, който хората да усетят

Тази година ще завършим с повече жертви отколкото през 2012 г., което показва, че всички мерки, предприети от правителствата след Пандемията, са неадекватни. От 2020 имаме възходяща тенденция, чийто пик е през 2023 г., и ако не я овладеем, ще се върнем на нива от 2010, когато жертвите са над 700 годишно. Планът ни от 2020 г. е алтернатива на всичко, предлагано до момента. Нужна е отговорност за състоянието на пътната безопасност. Аз създадох Държавната агенция по безопасност на движението. Доказах чрез докторска работа, че е необходима такава и създадох института, който да управлява и намалява риска. Тя се структурира още през 2020 г. Сега този инструмент трябва да попадне в подходящите ръце. До шестия месец може да се види дали вървим в правилната посока, като целта е да намалим с 50-100 души жертвите на година. Бюджетът не е голям, но имаме подготвения екип и програма, както и готовност да носим отговорност. Не искаме пост, а да свършим работа. Ако сме шарлатани, след 3-5 месеца ще се види, коментира в студиото на Алтернативата Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Съдържанието на плана и изпълнението изискват друг тип лидерство. Той трябва да е диригентстван от държавната агенция, но изпълнен от 11 институции. Точките са три: структурно-организационни промени; въздействие върху корупцията; нормативни промени, като трябва да се случват едновременно. Министрите нямат интерес да го направят, защото няма далавера. Но когато имаме държавна агенция начело с експерт, той ще се „сбие“ с министъра. Затова се плашат и отказват разговора. Те са лицемери и демагози. За всички министерства пътната безопасност е досадно служебно задължение между другото.
Посочете ми кой, освен мен, е готов да поеме отговорност. Още през 2012 г. намалихме жертвите със 175 човека на национално ниво. Мерките които предприе Денков, нито пречат, нито помагат за резултата. През последните три години от алкохол са загинали седем човека, а 21 – от алкохол и наркотици. Нула да са, пак ще сме на същото ниво. В момента нямаме нужда от дългосрочни мерки, а от екшън план, който хората да усетят. Нужно е и ефективно използване на ресурсите и парите – да идентифицираме потенциално опасните места, на които могат да станат катастрофи, на които с контрол и инженерни съоръжения да въздействаме още първите три месеца и само оттам получаваме около 30 по-малко загинали на годишна база. Има мерки и за въздействие, вкл. психологическо, върху шофьорите и изваждане на агресивните водачи – идентифицирани са ок. 25 000 души. Следва профилактиране за около 3 месеца. Нека друг човек да се появи и да заяви готовност за всичко това. Смисълът на държавната агенция, която инициирам да се създаде, беше защото тогавашният министър председател се оправдаваше с трима министри след катастрофата [в Своге]. Борисов ми предложи да я оглавя, но отказах, защото ми трябваше време да намеря екипа, да го подготвя и обуча, за да застана днес пред вас – за първи път в Алтернативата – и да кажа, че съм готов да поема отговорността и да намаля жертвите с 50 до 100 човека първата година. Нима не си струва да опитаме?
Не ми е кауза. Просто друго не мога да правя. Така се стече животът ми, че мога да правя най-добре това. Стигнах от полицай на улицата до шеф на КАТ, а впоследствие до докторантура и доказване, че системата не функционира. В докторската си работа предлагам нов модел на работа на цялата ни система. Просто трябва да попадне в подходящите ръце. Искам я за две години. През първата намаляваме жертвите; през втората правим тежките реформи и си тръгвам с целия екип. Нямам користни цели и не очаквам печалба, заяви в заключение Милчев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *