България

Следването на тясната партийна линия може силно да изостри разговорите за Бюджета

Причините за отлагане строежа на АМ Хемус са много. Най-актуалната е искането за индексация на плащанията от основния изпълнител на лот 1, 2 и 3, а именно Автомагистрали ЕАД, получили възлагателните писма за извършване на съответните СМР по реда на т. нар. директно възлагане – инхаус процедурите. Но те нямат основание за такава индексация и от юни досега върви неразрешен правен спор. Постановление №290/27.09.2022 е последното актуално, на база на което са изразени претенциите от фирмите изпълнители. Вероятно е било редно и прокуратурата да се самосезира, след като са изнесени данни, че вероятно случвалото се назад във времето не е било коректно от гл. т. спазване на законодателната рамка. Това е механизъм, който е ползван широко при осъществяване дейностите, свързани със строежа на пътищата като цяло. Имаше прокурорски проверки и ако се установи, че е оказван политически натиск върху прокурори, говорим за много по-мащабна финансова схема. Многократно съм задавал въпроси до МРРБ и ми бе отговорено, че всъщност СМР не са напълно замразени, но се работи със силно занижени темпове, коментира в студиото на Алтернативата депутатът от ППДБ Свилен Трифонов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Лот 1 е отсечката от Боаза до п. в. Дерманци; лот 2 от п. в. Каленик; лот 3 е от п. в. Каленик до п. в. Плевен. Лот 1 към момента е завършен на 70%. Най-голямо е забавянето в лот 2. А лот 3 е завършен на 49%. До В. Търново магистралата може да стигне до 2027 г., но проблемите ще са с лотове 7 и 8, защото там ще трябва да бъде препроектирано трасето. Бюджетът на Регионалното министерство е в размер на 2.5 млрд. лв., т.е. дори заложената сума за лотове 1, 2, и 3 е недостатъчна. Нужно е пренасочване на средства. Когато приключат правните спорове, финансиране ще бъде осигурено. Всеки един от казусите е отделен предмет на изследване и е некоректно да се изразява позиция мащабно и всичко да се сложи под общ знаменател.
Политическото взаимодействие, в което ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се намират в момента, можем да определим като жив организъм, който доста често сменя посоката си на движение. Силно вярвам, че разумът ще надделее, защото неразбирателството по някоя важна тема означава, че това политическо взаимодействие може да бъде преустановено, което би било безотговорно отношение, и така да върнем страната години назад. Вотовете на недоверие са политически ходове от страна на опозицията. Въпросът е управляващите да направят своя анализ дали в тях има основание; има ли нужда да бъде коригирана част от управленската рамка или действия на дадени министри да бъдат съобразени с изложените искания и аргументи за вота. Последния път това не отговаряше на действителната обстановка.
Имам съмнения, че следването на тясната партийна линия на преговарящите за Бюджета партии може силно да изостри разговорите, но разумното и отговорно политическо поведение е Бюджетът да бъде приет. В противен случай отново ще превърнем хората в заложници на липсата на елементарна политическа култура и умението да се води конструктивен диалог.


Теми за Плевен и региона трябва да бъдат приоритетно поставяни пред тесните партийни интереси. За С. България и Северозапада на масата трябва да седнем всички колеги, излъчени от своите региони, защото темата не касае само градовете, покрай които минава АМ Хемус. Политическият разум диктува разговорите да бъдат возени на широка кръгла маса с експерти и политически представители. Нужен е по-глобален подход и е крайно време да се повдигне въпросът.
По отношение на случилото се в четвъртък, създаде се усещането, че се връщаме 2020 г., когато полицаите биеха протестиращи и създадоха предпоставки за насилие, преувеличавайки правомощията си. Всеки отделен правен казус трябва да бъде разследван и да се повдигнат обвинения. Ако се установи, че граждани са предприели действия, с които грубо нарушават обществения ред, те също трябва да понесат отговорност. Вината трябва да бъде понесена от всеки заслужил. Политическа отговорност в подобни случаи се носи задължително. Това е акт, показващ, че властта се носи с отговорност. Инак в обществото ще остане усещането, че се натъкваме на поредния случай на безотговорност, посочи в заключение депутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *