България

Мащабно законодателство слага рамки и изисквания за прозрачност в социалните мрежи

Манипулират ни най-вече в социалните мрежи, защото там методите на манипулация са най-развити, но цялата получавана информация вече се пречупва през тяхната призма и трябва да сме доста критични. Алгоритмичното предлагане на съдържание е персонализирана технология. Така се образуват т.нар. филтърни балони, които водят до радикализация и все по-екстремно съдържание, като целта е печалба. Как? Като задържа вниманието, докато връзката е в реално време. Технологията се използва от умни хора в опитите им да манипулират дадено общество – външна намеса и информационна манипулация – ВНИМ. Това постепенно започва да се отразява част от незаинтересованите, засягайки част от тяхната идентичност. Един от начините за обществена манипулация е чрез имитация, че има консенсус около нещо, което става чрез създаване на фалшиви профили или чрез истински активисти. Проблемът е, че в социалната медия лесно се създава илюзия за мнозинство. Разговаряхме с хора, на които им се плаща от 2014 г., коментира в студиото на Алтернативата Никола Тулечки от сдружение “Данни за Добро”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Друг начин за манипулация е създаване на Фейсбук групи с гръмки заглавия, за да привличат хора по информационен повод. Привличат 20-30 хил. души и постепенно започват да им предлагат всякакво съдържание, като името им се сменя според конюнктурата. Но хората не излизат от групата, макар да има опции. Създават се страници с уж неутрално съдържание и, при достигане на критична маса, мимоходом започва отявлена пропаганда или черен пиар.

В момента мащабно законодателство слага рамки и изисквания за прозрачност. Най-младите са насочени към Тик-Ток. При Гугъл общият за света проблем е, че правят голяма част от печалбата си от реклами, а всъщност голяма част от дезинформацията идва, защото хора са намерили начин да предоставят реклами, произвеждайки фалшиви новини. Проблемът в България е Ютюб, защото тук е токсичен и липсва регулация. Другият проблем е Гугъл Дискавър, който също е манипулиран и предлага непроверено съдържание.
Добре е да добавяме думи към търсенето или да имаме отношение към източника; да се доверяваме на експерти по различните теми. Изглежда, че в бъдеще ще присъства вездесъщ ИИ. Ще трябва да се измислят начините да се доверяваме. Нужно е повишаване на критичността и проверки във фактчекърите, посочи в заключение Тулечки.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *