България

Време е за информационна кампания относно пълната либерализация на енергийния пазар

От 1 юли за домакинствата не се променя абсолютно нищо. Пълната либерализация следва евентуално в началото на 2026 г. На практика в момента не знаем как точно ще изглежда моделът. Кой и как ще определя цената не засяга домакинствата – тях ги интересува крайният разход. Просто определянето на цената вече не става от КЕВР, а от МС. След това трите крайни снабдители за България купуват ел. енергията от пазара и я продават на домакинствата по определената от МС цена. ЕРП-тата си запазват ролята, каквато е до момента. Големият въпрос е платежоспособността на крайния снабдител. Цената на квотите за въглеродни емисии тази година ще са по-ниски от миналогодишните, но това не беше отразено при бюджетирането на средствата. Затова и приходите на Фонда са по-малко. Регулаторът взима крайното решение за това как се разходват средствата и какви приходи се очакват. След 1 юли НЕК се превръща в почти традиционен търговец. Втори проблем за крайните снабдители е необходимостта от оборотни средства. В момента, както са разписани текстовете, тези дружества ще трябва да започнат да плащат ежедневно за закупената ел. енергия, която след това доставят, а приходите за нея ще дойдат по-късно. Така още на първия ден се получава дупка. Фондът отново е едно от възможните решения за покриване на разликата, стига в него да има пари, коментира в студиото на Алтернативата Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Направихме грубата грешка да бързаме с реформите, за да получим плащането по ПВУ, което така или иначе не получихме. Стигна се до ситуация на спекулация и хората се притесниха, че сметките ще скочат. Големият проблем е как точно ще работи системата, а той не беше решен. Така от 1 юли можем да се върнем в неприятната ситуация, позабравена през последните десетина години, а именно нарастването на фирмената задлъжнялост. Така се застрашава сигурността на доставките, а домакинствата могат да останат без ток. Няма еднозначно решение, нужна е компилация от различни такива. Загубили сме технологичното време – дискусии така и не се организираха и различните възможности не бяха оценени. Съответно оптимално решение липсва.
В сектор „Енергетика“ доста неща се придвижиха напред. Намираме се в ситуация, в която ще направим реформа, с която да решим проблемите на предходната реформа. Но правителството дойде на власт в момент, когато сроковете вече бяха изпуснати, а някои от реформите – напълно стопирани. Затова нека проявим снизходителност. Време е да започне информационна кампания какво предстои от началото на 2026 г., когато вече би трябвало да говорим за пълна либерализация. Секторът функционира като скачени съдове, т.е. реформите трябва да се планират в тяхната цялост, посочи в заключение икономистът.

 

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *