АкцентУкрайна

Битката за многополюсния свят и битката за Украйна оттук нататък ще бъдат пряко свързани

Правителството на Грузия ще отстоява докрай позицията си. Ако отстъпи, ще прояви слабост, така че залогът е много голям. Днес трябва да мине третото четене. Законопроектът за чуждестранното влияние ще бъде приет на всяка цена. Подобен закон има в САЩ от десетилетия, но протестиращите го свързват повече с руския закон, въпреки твърдението на грузинските власти, че техният законопроект е по-близък до американския вариант. При грузинците обаче съмненията винаги са в синхрон с очакване за по-лошо. Протестите са на поколението Z. Митингът в събота наброяваше 50 000 души, коментира в студиото на Алтернативата журналистът Валерий Тодоров.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Действително процесите в Грузия и Украйна са развиват паралелно, но през 1992 г. Шеварнадзе започна първите демократични реформи. Впоследствие се оттегли в полза на Саакашвили, който през 2008 г. извърши провокация, която Русия използва като повод и нахлу на грузинска територия. Абхазия и Осетия в момента са непризнати автономни републики – замразени горещи конфликти.


„Грузинска мечта“ е съставена от хора с доста различни възгледи, с което се обяснява и близо десетгодишното им управление. Опозицията твърди, че 80% от грузинците искат страната си в ЕС. Но ЕС предупреди, че ако не бъде замразен този законопроект, процесът по присъединяване ще бъде спрян. Условието министър-председателят и лидер на Грузинска мечта да пътува до САЩ също беше да се замрази този законопроект.


Прави се опит за помирение между различните лагери. Отношението към Русия в самата Грузия е доста противоречиво. Дори интелигенцията е със спорни нагласи. Има различни вектори на очаквания и политически търсения. Единствената единност на обществото е по отношение на Европа. 56% от грузинците смятат, че ЛГТБ общностите не са достатъчно защитени. Същевременно са против еднополовите бракове, отглеждането на деца от еднополови двойки и смяната на пола.


Ако законопроектът мине, пътят на страната към ЕС ще бъде замразен. Не се знае и каква ще е съдбата на правителството. Отношението към Русия е с висока степен на свързаност и влияние, което предопределя това лъкатушене. Въпреки че грузински доброволци се сражават на страната на Украйна, все пак грузинското общество запазва известен сантимент към връзките с Русия. Рязък завой на Запад едва ли е възможен в момента. Вкарването на законопроекта е подготовка за изборите, тъй като медиите са силно овладени от правителството. Протестите показват, че младото поколение е непримиримо .


За мен няма изненада в смяната на Шойгу, който стана секретар на Съвета за сигурност. Белусов е човек технократ, смятан за ефективен управленец. В момента военният бюджет наближава 7% от БВП на Русия, т.е. напомня онзи от съветско време, което предполага силно мобилизиране на ресурсите. Герасимов остава начело на генералния щаб. Русия ще се опита предприеме лятна офанзива, възползвайки се от закъснялата военна помощ за Украйна и от идеята да осигури санитарна зона. Ще наблюдаваме втвърдяване на линията на Кремъл. Битката за многополюсния свят и битката за Украйна оттук нататък ще бъдат пряко свързани. Ситуацията в Кавказ ще зависи от изхода на войната, посочи в заключение Тодоров.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *