АкцентБългария

В България намирам по-голяма нужда от промяна, затова станах член на Зелено движение

60-70-те години пътувах през България и много ми хареса, особено факта, че традициите не са загубени. Години наред се връщах като турист, а от 2008 г. заживях постоянно, като развих фирма за културен и природен туризъм. Избрах България, не защото е евтино. Виждам промените от Бай Тошово време. Свидетел бях и на националната катастрофа през 1996-7 г. Ходех и по протести пред парламента с приятелката ми Янка Рупкина. Ситуацията в България е по-добре през последните години, но е нужно още много – и в политиката, и екзистенциално, коментира в пряко включване за Алтернативата нидерландецът Якоб ван Бейлен, кандидат за евродепутат.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Емигрантите обичат България, но няма да се върнат днес или утре. Все пак ще се появят в някакъв момент с опита и парите си, което ще помогне за промяната. Навик ми е, когато работя да си пусна Парламент.БГ на живо. Много е различно от при нас. Текат процедури по правилник и прегласуването им. Нашите депутати са доста по-малко (150 депутата), макар да сме три пъти повече жители и се гласува само „за“ и „против“. Няма други опции, нито варианти за прегласуване.


Навсякъде има корупция, но тук тя е част от системата. България не е много бедна страна. Проблемът е, че парите влизат в грешните джобове. Познавам политиката отблизо, защото в Холандия бях член на политическа партия. Но в България намирам по-голяма нужда от промяна, затова и станах член на Зелено движение.


В Европа имаме един пазар за стоки, услуги и хора, но имаме и огромни амплитуди в заплатите. Минималната заплата в Люксембург е на €2500, а в България – 477, а средната работна заплата е шест пъти по-голяма. Според мен минималната в целия ЕС трябва да е 70-130% от средната в ЕС. Тогава няма да има нужда да се местиш от една страна в друга само заради парите.


Зелените партии на Запад са много по-големи. Надявам се и тук да стане така, защото Зеленото е бъдещето на децата и внуците ни. Не съм зелен експерт, но важни теми са ми енергийният преход, алтернативната чиста енергия, качествената храна и нейната достъпност, общественият транспорт, който в България е ужасен, качеството на въздуха, намаляването на шума. Зелено движение напусна коалицията по възможно най-демократичния начин.


В България харесвам историята, живата традиция и културното наследство. Холандците също сме много емоционални, но разликата е в рационалността. Тук емоцията е шеф на рациото, а у нас дори парламентът е скучен, посочи в заключение Бейлен.

Product Image

Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *