АкцентБългария

Ако промяната в здравеопазването започне сега, ще е факт след 50 години

В личен план установих, че това, че времето лекува, не е вярно. В обществен – разбрах, че след такава случка се чудиш къде си бил досега и защо не си работил по проблемите. Не знам откъде намерих сили – нещо те държи, но не мажеш да го назовеш, защото няма име. Фондация Даная се опитва и да дава решения. На 9 май приключи гражданската ни инициатива, за която събрахме 12 хил. подписа. Тя е важна, защото точкува назряващи с години проблеми. Ние сме единствената страна в ЕС, в която все още няма протоколи и стандарти за добри медицински практики, няма последващо медицинско образование, което е недопустимо; нямаме координационен център, който да насочва родителите към правилните места спрямо нуждите на децата им. Не можем да стоим безучастни. Обществото трябва да е достатъчно ангажирано, за да накара тези хора да свършат нещо. Назрял е моментът, в който да кажем „стига“. Надявам се цикълът на апатията да е свършил, коментира в студиото на алтернативата Ани Стоянова, зам.-изпълнителен директор на фондация “Даная”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Нямаме детска болница заради част от педиатрите, защото те не искат да имаме – имат автономност и се точат пари от Касата. Ако всички детски клиники се преместят в детска болница, никой не може да им даде гаранция, че шеф няма да им е някой лекар УНГ. Тогава този огромен течащ паричен поток ще спре и ще дойде изсветляване на системата и процесите. Процесите по специализациите трябва да станат по-лесни. В момента специализантите минават през ада. Затова и немалка част изчезват, а детската болница може да изчисти дори това.
Голяма е разликата между това да имаш спешен случай с дете и това да можеш сам да избереш лекаря си, да го посетиш в удобно за теб време, да направиш проучване за планова операция. При спешен случай просто се радваш на всеки с бяла престилка, който погледне детето ти. Спешната помощ има нужда от спешна и голяма реформа.


Писмото на прокуратурата [за отказа ѝ да образува досъдебно производство по отправени заплахи към членове на Фондацията] дойде преди дни. Извикали са проф. Балтов, попитали са го дали е казал това, той е отговорил с „не“ и нещата са приключили дотам. Ще обжалваме решението. Записът подлежи на експертиза, за да се види дали е автентичен. На лекарите се крепи системата да не падне и да не се срути.
Държа двете си живи деца настрана от заниманията ми. Държавата не приоритизира децата си. Детето не е в центъра, а в страни и в здравеопазването, и в образованието. Ако промяната започне сега, след 50 години вече ще е факт. Здравеопазването е на командно дишане. Вече не знам за кого да гласувам – не се чувствам представена. Четох програмите на всички партии и здравеопазването никъде не е застъпено. Имаме жесток проблем с корупцията, а тя буквално ни убива. Случаят на Даная е показателен. Егото ни е голямо – всички искат да са автономни. Политическият ни живот е проблемът, посочи в заключение Стоянова.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *