АкцентБългария

Да се смени лицето X с лицето Y не е реформа. Няма откъде да намерим ангели, които да управляват общите ни пари

През последните години държавата има несвойствената функция да бъде голям търговец – собственик на бизнеси, и крупен инвеститор в инфраструктурни проекти, което е доста изкривено състояние. Когато освободите финансовия ресурс на държавата от големите обществени поръчки в строителството на инфраструктурата и покриване на големите загуби и кражби в държавните фирми, ще имате милиарди всяка година, за да отделите за истински функции на държавата, които тя в момента не осъществява. А те са: отбрана и национална сигурност, истински социални програми, достъп да здравеопазване и образование за всички и махане на ценовото субсидиране на ток, парно, горива и хляб. Голямата корупция минава през поръчките за строителство и ремонти и през държавните фирми. Нужни са чужди инвеститори и такива има. Пазарът е свободен, когато държавата не е там. Ако държавата е бизнесмен, което е несвойствено за нея, накрая ще имате лоши услуги и като резултат ще получите БДЖ и Български пощи, от които като общество не получаваме добра услуга. Договорът за обществена услуга гарантира покриване на разходи за частния оператор. На Запад наблюдаваме най-динамично развитата икономика в света, която произвежда най-големия ръст в развития свят и привлича най-много чужди инвестиции. Държавата не покрива финансовата криза там, а печели пари от това нещо, коментира в студиото на Алтернативата Никола Янков от Синя България (СБ).

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Недофинансирането на държавните системи за образование здравеопазване, за отбрана и национална сигурност, за инфраструктура в изостаналите райони се дължи на социалистическия модел на работа на държавата. Тя харчи пари там, където не трябва, и не остават пари за това да си върши работата в здравеопазването, образованието, инфраструктура и национална сигурност и опазване на границите. Ние ще засилим социалните програми на държавата, защото ще има пари, при това без да вдигаме данъците – чрез пренасочване на огромните милиарди – 15-ина млрд. всяка година.
България има много малко икономически предимства спрямо останалите страни в ЕС и региона. Едно от тях е добрата, проста и ефективна данъчна система. При въвеждането на плоския данък данъчните приходи на държавата скочиха и като процент от БВП, и като абсолютна стойност. Резултатът е бурен икономически растеж, увеличение на данъчните приходи и рекордни чужди инвестиции като процент от БВП. Ако се върнем 25 години назад в данъчната си политика, ще предизвикаме посивяване на икономиката и отлив от чужди инвестиции. ГЕРБ са лява партия и залагаха на държавни разходи. Единствената приватизация за три мандата беше на Булгартабак. Дясната им политика е „пари за наши хора през държавни поръчки и през ин-хаус схемите на „Автомагистрали“. Ние предлагаме по-малко държава в строителството и поддръжката и по-малко държавни фирми, което значи и по-малко голяма политическа корупция.

Да се смени лицето X с лицето Y не е реформа. Няма откъде да намерим ангели, които да управляват общите ни пари. Предлагаме това да спре. Големите държавни компании ще бъдат изкарани на борсата. Това никой не го предлага освен Синя България. Присъствието на СБ в НС ще обезсмисли ДПС. Десните хора в България нямат представителство. За предприемачите и работещите хора СБ е единственият шанс за представителство. Дясната ни програма ще засили ролята на държавата там, където в момента се оттеглила – НС и отбрана, таргетирани социални програми за крайно нуждаещите се, достъп до масово здравеопазване и образование и развитие на изостаналите региони. Там трябва да е насочен капиталът на държавата. Изцяло счупихме модела на пенсионно осигуряване и минахме на тотална субсидия. България в рамките на Маастрихтските критерии не може да вдига повече пенсиите. Един работещ българин издържа един пенсионер, т.е. ако искаме да вдигнем пенсиите с 200 лв., трябва да вдигнем данъците и осигуровките с 200 лв. и на работещите българи. Смятаме да работим за ускорен икономически растеж, базиран на частни инвестиции, което ще доведе до по-големи фискални приходи на държавата, от които ще може да се вдигат и пенсиите в средносрочен план – устойчиво, без да се предизвиква инфлационен натиск. Програмата на СБ е единственият начин да се пребори корупцията – да се спрат парите на държавата, защото корупцията не идва от космоса, а от бюджета и държавните фирми. Смятаме, че можем да влезем в Еврозоната на 1.01.2025 г. Това преди всичко е политическо решение.
България зави наляво през последните три години след три мандата застой и се отдалечи от перспективите за европейска интеграция и счупи бюджетната си политика – това ще доведе предприемачи като мен до големи загуби. Оценката на всички бизнеси в България ще бъде намалена наполовина. Стойността, която бизнесът ще загуби, ако не обърнем посоката си на развитие, ще се измерва в милиарди.
Обезличаването на ДБ като политически капитал е голямо разочарование и е една от причините да се ангажирам с истински десен проект. Финансираме се трудно – с дарения и ограничени лични ресурси на кандидатите.
Крайно време е ЕС да направи ревизия на отбранителната си политика. СБ предлага Общ европейски проект за отбрана, базиран на инфраструктурата на Източна и Централна Европа, защото ние сме фронтовата линия. Вече не можем да разчитаме на подкрепата на САЩ, посочи в заключение Янков.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *