АкцентБългария

Светият синод не е управителен орган на фирма или религиозна фондация, а висш съдебен орган

Фейк позицията на Руското посолство е продуцирана от сайта Гласове на Дачков, известен с проруската си позиция. В православния свят когато държавата се откаже от Църквата си, започва да я оперира някоя чужда държава – такава до скоро беше Руската. В момента влиянието ѝ е силно редуцирано заради политическата ситуация, но преди 10 години нещата бяха коренно различни. С изгонването на 80 представители на РП очевидно е, че намесата е все по-малка. Тя беше свързана с натиск върху българския клир. Нашият т. нар руски исторически период от кр. на 19 и 20 в. с отделянето от Вселенската патриаршия всъщност е период на русифициране на българската среда и връщането на махалото обратно по-скоро е нормализиране на тези отношения. Изборът на негово високопреосвещенство Арсений е свидетелство за това. Той доведе до истерия известна проруска група. Факт е обаче, че те оредяват. Твърде малко са хората със симпатии към Русия. Така е и при Църквата, коментира в студиото на Алтернативата богословът доц. Светослав Риболов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Пловдивска митрополия е една от най-добре организираните и нещата ѝ вървяха доста добре. Хората, които вдигаха бунтове в Сливен явно да се притеснили, че идва владика, който не са си представяли. Когато става дума такива ярки постове и овластени позиции, държавата трябва да защитава хората, а не да оставя чужди агенти да ги нападат. Светият синод не е управителен орган на фирма или на религиозна фондация. Той е висш съдебен орган; конституиран е по образеца на Константинополския, като над него стои Синодът на Вселенската патриаршия, който има прерогатива да решава арбитражни дела. Трябва да се намери начин хората да се спогодят без да вадят АК. В православието има ред и канони. Десетилетия не се говореше за това, защото се приемаше руската идея, че е просто един управителен орган. Изобщо не така. Има си система, определяна от самите канони. Тя работи и нещата се случват въпреки всичко. Не бих казал, че в Синода има разделение. С този вселенски патриарх в момента виждаме нов православен свят, посочи в заключение доц. Риболов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *