АкцентСветът

С новата военна помощ за Украйна може да станем свидетели на промяна в хода на бойните действия

Помощта с оръжие по никакъв начин не може да бъде дефинирана като намеса във войната. Русия е агресор и другите държави помагат на нападнатата страна, за да се минимизират жертвите. Президентът Радев говори за търсене на решения в съответствие с международното право, чиято основа обаче е хартата на ООН. Значи трябва да се обърнем съм Путин и да го питаме защо я наруши. А не да задаваме въпроса към политиците на Запад, както прави той. Отново стъпва на опита си като военен и командир, за да критикува. Важното е да се разбират геополитическите и геостратегическите въпроси. Всички документи от Асамблеята говорят различно от това, което говори г-н Радев. Политиката по отбрана е в ръцете на изпълнителната власт. Има и няколко декларации на НС, които ни насочват в съвсем различна посока от неговата. Неиздържано институционално и естетически вредно за страната би било, ако той отиде в Швейцария и на срещата на върха на НАТО през юли с неговите тези, коментира в студиото на Алтернативата проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Русия не е канена, защото основополагащият документ за Срещата е предложението за мир на Зеленски. Пропагандните сигнали на Путин от последните дни са насочени към лидери на правителства, които още се колебаят дали да се включат в Швейцария и с каква позиция. Това няма общо с реалните намерения на Кремъл.
Не може да има друга линия. Все пак НС е приело няколко декларации. Тази и следващите две години инвестиционните разходи за отбрана са много малко – основно са плащанията по сключени вече договори и инвестиционният бюджет на МО не е толкова апетитен. По-важно е позиционирането. Дали ще има примирие и преговори за мир зависи от случващото се на фронта. Нито забраната за използване оръжия на територията на Русия, нито решението да се премахнат ограниченията са общи. След формулировката на Макрон е съвсем нормално да няма ограничения върху използването на предоставените въоръжения срещу легитимни военни цели по територията на Русия. Ако се стигне до примирие, Русия ще продължи да произвежда ново въоръжение и боеприпаси, да мобилизира нови хора и да се готви за нови атаки. Тази война се превърна във война на изтощение. Зад Украйна стои целият демократичен свят. С новата помощ може да станем преговори е единствено възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Не виждам апетит от руска страна въобще да се водят разговори.
¾ от медиите у нас са с проруски и антиевропейски тези. Една по-малка и по-гласовита част твърдо не признава факта, че има заплаха и смятат, че помощта ни вкарва във война. Проблемът не се разбира, защото проруската пропаганда е масирана, макар и не интелигентна. Нашата устойчивост в това отношение се провали, посочи в заключение проф. Тагарев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *