АкцентСветът

Преди да се създаде силна крайно дясна група в ЕП, в което не вярвам, не очаквам промени

От месеци се очакваше точно такъв резултат в ЕП. Партията на Макрон се срина до 14%. Никой не е очаквал, че той ще разпусне парламента и ще насрочи извънредни избори. Крайната десница ще направи пробив и може би ще поеме изпълнителната власт. Съюзниците бягат от Макрон, тъй като той е непопулярен, а крайнодясната Льо Пен търси близост с другата крайнодясна партия, чийто водач на листа е самата ѝ племенница. Традиционната десница ще подкрепи индиректно Льо Пен. Очертава се нещо страшно, тъй като Франция е най-силната страна в ЕС и с ядрено оръжие. Германия е със слаб и нерешителен канцлер и влошена икономика. Неслучайно Путин се прицелва именно там. Макрон пое огромен риск с отношението си към Украйна, възможно е да е направил най-голямата грешка в живота си… Какво би се случило, ако властта попадне в ръцете на крайнодесните, не ми стига фантазията, коментира в студиото на Алтернативата Георги Готев, главен редактор на Euractiv.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Премиерът на Белгия подаде оставка, но това там не е драматично. В национален план резултатите им не са лоши, но на местните партията му „Опенвелде“ получи много нисък резултат – вероятно това е истинската причина. Но не виждам драма.
Предстоят важни решения – на 16-ти ще има извънредна Среща на върха в Брюксел, за да решат кои ще са лидерите и вероятно Макрон ще се яви отслабен, което играе в полза на това Фон дер Лайен да остане на поста. Това не е добра новина, защото Европа има нужда от силни лидери. Да видим дали и как многото на брой евроскептични депутати ще се организират, защото това са групи, които трудно намират общ език. Говорят едно, гласуват по друг начин. Преди да се създаде силна крайно дясна група в ЕП, в което не вярвам, не очаквам промени. У нас, изненада ме новият политически играч – „Величие“, когото социологическите ни проучвания не успяха да забележат, посочи в заключение Готев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *