АкцентБългария

Във Видин и Монтана ДПС е втора сила, а във Враца и Плевен – трета

Очаквах активност, близка до последните парламентарни избори, но това не се получи. Стигнахме историческо дъно. Познавам Николай Марков от 97-а. Трябва да му се признае, че успя. В Турция, когато централната власт в Анкара пряко се ангажира с българските парламентарни избори, се получават високи резултати. Този път не се получи, защото след онова видео обръщение на 24 февруари по време на националната им конференция към ДПС от страна на Ердоган, в Турция се очакваше ДПС да върне жеста. Джевдет Чакъров е едно чучело в ДПС, а не съпредседател. Веднъж го видях в интервю и езикът му се преплиташе всеки път, когато му задаваха въпроси за Доган и Пеевски. Ролята му е на смокинов лист и той успешно я изпълнява. Всички решения взема ДП. Загубата ни от 30% в Турция не е случайна – тя безспорно показва отношение към новото ръководство на ДПС, коментира в студиото на Алтернативата Гюнер Тахир, анализатор и един от основателите на ДПС.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


На Пеевски му трябва доста време, за да замени Доган и да запълни някаква празнина. Доган продължава да е силният човек. Процентно ДПС може да са втора партия, но в абсолютни числа гласовете им, сравнени с парламентарните избори, когато Карадайъ е бил председател, показват разлика от 45-50 хил. гласа. Не споделям оптимизма на някои анализатори, че непременно ще има правителство. Очаквам това да е пирова победа и за ББ, и за ДП. Целта им още от местните избори миналата година беше да се избутат ПП-ДБ. Никой не иска да прави правителство с ГЕРБ. Не е добре за страната, че сл. кабинет ще продължи, но това е положението. Кабинетът си е техен. Колкото до Пеевски – министър председател, ще кажа, че мечтите са безплатни. Той е изпран единствено в очите на слепите и е феномен (по Доган) с това, че три години по-рано си от гражданската квота, след което си начело на същата партия. Няма друг такъв случай в българската политика и това може да си случи само в ДПС. Не знам кое е това правителство, което би тръгнало да работи на принципа на плаващите мнозинства, като във всеки момент може да бъде бламирано. Направи ми впечатление, че в области като Видин и Монтана ДПС е втора сила, а във Враца и Плевен са трета партия. Явно са намерили по места хора, които добре си вършат работата като местни политици и благодарение на това получават подкрепа, посочи в заключение Тахир.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *