АкцентБългария

Набират сила сериозни противоречия между ГЕРБ и ДПС, защото драматично се променя балансът на властта

Това не е просто руска намеса в българските избори, а пореден етап в реализацията на определена руска пропагандна и хибридна политика спрямо България, разгръщана от 15 години. В този смисъл не можем да открием пряка връзка между Кремъл и главните действащи лица в новия политически хит Величие. По скоро има връзка във факта, че през тези 15 години бе изградена много широка и все по-ефективна мрежа от информационни източници, активни структури на пропагандна война срещу България. В отварящия се все по-голяма политически вакуум тази привнесена мрежа даде новите си отровни плодове по особено живописен начин – Костадинов обяви Величие за американски проект просто защото са откъснали гласове от партията му. Факт е, че у нас Русия традиционно работи с множество институционални изходи – медийни и политически. По-лесно ще ни е да изброим неруските партии в България, коментира в пряко включване за Алтернативата проф. Огнян Минчев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Михайлов и Марков се опитват да играят малко по-сложна игра от тази на Възраждане, която е открито проруска. При Величие наблюдаваме прикрита принадлежност към НАТО и ЕС с цел да се брандира партията като нещо различно. Величие има и доста сериозни корени в самата българска действителност. Те се справят твърде добре с пропагандните си цели през новите технологии. Тук имаме мобилизация на специфични ресурси, които отнесоха посланието им до 150 хил. души. Вторият аспект е, че не можеш да минеш 4% бариера без местни политически и олигархични мрежи. С това се обяснява засилването на гласовете им в късния следобед на изборния ден. Като цяло корпоративният вот и при други партии е сериозен. Ниският процент отвори възможността партии с под 100 хил. гласа да станат част от новия парламент.
Преливането на гласове се осъществява към политически формации, които са технологични проекти на задкулисието. Ситуацията е трудна за отиграване от страна на формално печелившите политически сили, защото ниския вот и загубата на гласове, вкл. и за ГЕРБ, прави проблемна легитимността на партиите да формират правителство. Но те нямат избор, защото нови избори още ще намалят подадените за тях гласове и ще ги маргинализират. Борисов ще започне да изплаща дълга, който натрупа със създаването на сглобката, а именно въвличането на ДПС в структурата на квалифицирано парламентарно мнозинство и релегитимиране персоналната роля на Пеевски при все грифа Магнитски.
Пеевски вече може да вкара в своята паяжина самата ГЕРБ и до голяма степен да определя дневния ред. Това е големият проблем пред Борисов. ДПС ще е с по-развързани ръце политическа кила при конфигурацията на новото правителство. Няма да е правителство на пряко поета политическа отговорност. Процентите му са получени от твърда слабо политическо представителство, а Пеевски не крие намерението си да диктува дневния ред на следващата изпълнителна власт. Ще е нужен и трети. Вероятно Борисов ще се ориентира към вариант експертно правителство. Предстои му най-трудното решение – по какъв начин да употреби първия и единствено възможен мандат. Много важен въпрос е колко стабилен ще бъде този кабинет. тях Набират сила сериозни противоречия между ГЕРБ и ДПС, защото драматично се променя балансът на властта между тях. Пеевски е сред малкото печеливши, което не може да не тревожи Борисов. Ако тази формула се разгърне, не носи нищо добро за ГЕРБ. Имаме сериозни основания да се притесняваме за демокрацията в България. При криза на статуквото тя не успява да излъчи алтернатива. Популизмът набира сила, а това води до динамика в посока авторитаризъм, посочи в заключение проф. Минчев.




Product Image

Абонирайте се за Daily Brief A&A


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *